НАЧАЛО ЗДРАВЕ Kръвнo налягане – симптомите, които показват кога е опасно високо и как...

Kръвнo налягане – симптомите, които показват кога е опасно високо и как да го намалите?

0
Kръвнo налягане - симптомите, които показват кога е опасно високо и как да го намалите?
Kръвнo налягане - симптомите, които показват кога е опасно високо и как да го намалите?

Високото кръвно налягане е състояние, в което кръвта преминава през вените и артериите с по-високо от нормалното налягане.

Това е заболяване, известно също като хипертония, което е все по-често срещано в последно време. Има два вида налягания: систолно (горно) кръвно налягане – когато сърцето бие, докато изпомпва кръв и диастолно (долно) налягане – когато сърцето почива.

Ниво на кръвно налягане

Нормално: 120/80

Прехипертензия: 120-139/80-89

Епап 1 високо кръвно налягане: 140-159/90-99

Етап 2 високо кръвно налягане: 160 и повече/100 и повече

Симптомите на високо кръвно налягане:

– главоболие
– припадък
– шум в ушите
– болка или подобни усещания в гърдите
– недостиг на въздух
– чувство на ускорена или неправилна работа на сърцето

Високото кръвно налягане увеличава риска от опасни ситуации, като например:

– хронична сърдечна недостатъчност
– проблеми с паметта
– проблеми с очите
– аневризма
– инсулт
– метаболитен синдром

Храни, които могат да увеличат кръвното налягане:

– захар
– храни, богати на натрий
– алкохол
– кофеин
– транс-мазнини и омега-6 мазнини

Храни, които лекуват високото кръвно налягане:

– Храни, богати на фибри: семена, боб, зеленчуци и плодове.

– Бял чай: Консумацията на бял чай няколко пъти на ден, който разрежда кръвта и подобрява артериите, всъщност може да намали кръвното налягане и да защити организма от инсулт. Той действа само ако се пие по няколко пъти на ден, всеки ден.

– Омега-3 богата храна: дива сьомга, ленено семе и чия.

– Храни, богати на калий: храната, богата на калий е важна част от контролирането на кръвното налягане, защото намалява негативните ефекти на натрий в организма. Калият помага за намаляване на кръвното налягане. Храни, богати на калий са банани, авокадо, кокосови орехи, диня.

– Черният шоколад: съставките на какаото въздействат отпускащо на кръвоносните съдове и понижават високото кръвно.

– Средиземноморска храна: морски дарове, зеленчуци, плодове и омега-3 мастни масла. Тази храна ще ви помогне за намаляване на кръвното налягане по естествен път.

– Ябълковият оцет: той е богат на калий и помага на тялото да запази алкалното ниво, което понижава кръвното налягане.

Как да намалите кръвното налягане по естествен път?

За начало трябва да се поддържа здравословно телесно
тегло, а след това започнете да практикувате тези 11 навика, които ще ви помогнат да понижите кръвното налягане.

1. Физическата активност

Упражненията помагат на сърцето ви да използва кислорода по-ефективно, така че да не трябва да работи усилено, за да изпомпва кръв. Опитайте се да правите бързи разходки поне няколко пъти седмично. След време можете да увеличите темпото и честотата на разходките.

2. Дишайте дълбоко

Бавното дишане и йога упражненията намаляват нивото на хормона на стреса, който повишава нивото на ренин – ензим на бъбреците, който повишава кръвното налягане. Опитайте се да медитирате поне 5 минути вечер и сутрин: дишайте дълбоко, за да може стомахът ви да се разшири колкото се може повече, а след това издишайте и се освободете от напрежението.

3. Приемайте калий

Приемът на калий чрез плодове и зеленчуци е много важен в естествения процес за намаляване на кръвното налягане. Хранителни стоки, които изобилстват от този минерал са: картофи, домати, портокалов сок, банани, боб, грах, пъпеши, сливи и стафиди.

4. Внимавайте със солта

Много хора страдат от високо кръвно налягане, тъй като са свръхчувствителни към натрий, т.е. сол. Но тъй като няма тест, който би открил дали това е така и с вас, със сигурност би трябвало добре да използвате тази подправка. Старайте се да не приемате повече от 1500 мг сол на ден (половин чаена лъжичка съдържа около 1200 мг)

5. Яжте черен шоколад

Едно проучване установи, че при 18% от пациентите, които всеки ден ядат черен шоколад, се наблюдава подобрение на състоянието на кръвоносните съдове. Консумирайте 10-15 грама дневно черен шоколад.

6. Кафе без кофеин

Някои проучвания показват, че консумацията на 500 мг кофеин на ден увеличава хипертонията, казва авторът на изследването Джим Лане.

7. Пийте чай

Участници в изследването, които пили по 3 чаши чай от хибискус дневно са намалили за 6 седмици систолното (горното) кръвно налягане.

8. Работете по-малко

Ако седмично работите повече от 41 часа, имате 15% по-голям риск да се разболеете от хипертония, ако може да се вярва на проучване на Университета Ървайн в Калифорния. Може би е трудно да се работи по-малко, но се опитайте да отделите поне един час време за тренировки и да ядете здравословна храна по-често.

9. Отпуснете се с музика

Проучване е установило, че ако слушате музика в продължение на 30 минути на ден, с бавно дишане може да намалите горната граница с 3,2 за една седмица, а за месец с 4,4.

10. Отървете се от хъркането

Време е най-накрая да послушате партньора си и да спрете да хъркате, защото гласното хъркане е един от основните симптоми на обструктивната сънна апнея. Тези, които страдат от сънна апнея имат по-високо ниво на алдостерон – хормон, който повишава кръвното налягане.

11. Консумирайте соя

Американско сдружение на кардиолози обяви доказателство, че замяната на рафинирани въглехидрати със соя или млечни протеини, като например тези от нискомаслени млечни продукти, могат да намалят горната граница на кръвното налягане, освен ако не страдате от хипертония или сте в състояние на прехипертензия.

loading...