НАЧАЛО ЗДРАВЕ Конски балсам – от какво се прави и за какво се употребява?

Конски балсам – от какво се прави и за какво се употребява?

3493
0
Конски балсам - от какво се прави и за какво се употребява?
Конски балсам - от какво се прави и за какво се употребява?

Конски балсам, продукт за външна употреба с ревитализираща роля.

Може да бъде зелен, червен или черен, в зависимост от лечебните билки, които влизат в състава му, като донякъде се различава и действието.

Конски балсам може да се намери в аптеките на изгодна цена. Има много производители, а оригиналния балсам се прави по стара немски рецепта.
 
Защо се нарича конски балсам?

Логичният въпрос е, защо конския балсам се нарича точно така? Разбира се, има логично обяснение: името е взето от английския “Horse balsam”.

Важна съставка на този продукт е дивия кестен, а на английски се нарича “Horse chestnut”.

Има камфоров или черен балсам, който се използва за ветеринарни цели. А камфорът влиза в състава на този конски балсам за хуманна употреба.

Някой може да си помисли, че се нарича така, защото се използва за ветеринарни цели.

От какво се прави конския балсам?

Оригиналният конски балсам се приготвя от алкохол, вода и билки. Добавя се още: рициново масло, камфор, ментол, див кестен, арника, равнец, розмарин, хмел, валериан, имел, мерудия, лайка, мента.

Зеленият, червения и черния балсам се различават в зависимост от комбинацията на билките.

Как действа конския балсам?

Конският балсам се използва при ревматизъм, болки в костите и ставите, разширени вени, спортни травми, подобряване на кръвообращението и предотвратяване на спазми в мускулите.

Зеленият конски балсам има свойството да охлажда. Червеният загрява и се препоръчва за лошо оросяване на ръцете и краката.

И двата вида конски балсам се използват за масаж на тялото.

Спрете косопада и възстановете косата си с рициново масло

Нанася се върху тялото като крем на тънък слой и се прилага само външно. Не се поставя върху отворени рани. След употреба задължително измийте ръцете си и избягвайте контакт с очите. Съхранява се на тъмно и сухо място.

Конският мехлем се използва за гърба, гръбнака, сухожилия, вени, възпаление на мускулите, изгаряния, натъртвания, отоци и болки.

Използва се и като козметично средство. Дамите го използват срещу целулит. Според някои, този балсам е добър за избягване на подкожни косъмчета след епилация. Някои дори го използват за лице, но трябва да бъдете много внимателни.

Черният мехлем всъщност се използва за лечение на животни, но и за хора.

Някои твърдят, че е отличен в борбата с акне на лицето, срещу подкожни косъмчета, за лечение на възпалени сухожилия и др.

loading...