НАЧАЛО НАЧИН НА ЖИВОТ Правилно отделяне на сина от майката! Трябва да прочетете това!

Правилно отделяне на сина от майката! Трябва да прочетете това!

0
Правилно отделяне на сина от майката! Трябва да прочетете това!
Правилно отделяне на сина от майката! Трябва да прочетете това!

Възможностите и перспективите за здравословното отделяне на сина от майката зависят от възпитанието, както и от събитията, които са се случили в детството.

Има няколко етапа на отделяне от родителите. Първоначално детето е в утробата, когато е налице пълно сливане с майката и никой не мисли за отделянето.

В този момент малкото бебе расте и в корема на майката започва да му става все по-  пренаселено. Девет месеца по-късно, му е наистина тясно – и майката, и детето започват процеса на раждане.

Това е първото и очевидно отделяне. Детето се превръща в отделна личност, макар и за голям период от време да зависи от майката.

По време на раждането се изискват много усилия, за да се роди. Ето защо, начина на раждане може да повлияе на личността на бъдещия възрастен. Ако раждането е чрез цезарово сечение, т.е. без активното участие на бебето – тогава не е на лице първия важен опит на детето, който трябва да го научи как да преодолява и побеждава трудностите …

Вече родено, детето расте, вижда света, и по различно време в различна степен се нуждае от майка си.

Ако едно дете е било отделено от майка си за дълго време, например по медицински причини – това може да повлияе на хода на последващото отделяне.

Има толкова много нюанси на това как раждането и възпитанието може да повлияят на по-нататъшното развитие на личността. Собствените ресурси, собствена енергия и жизнения план на човека много зависят от завършването на отделянето.

Има майки, които от самото начало при раждането, възпитават детето си така, че то винаги ще остане едно дете за тях и то не получава своята независимост.

Най-удачния вариант на отделяне е възрастта между 18 и 20 години, но това не може да се случи с всички.

Етапи на отделяне на сина от майката:

1) Симбиоза

Когато детето е малко, то гледа на майка си като на Бог (и това е естествено).

Ако “детето” е на 30 години – то гледа майка си, или като на жена, или като на Бог. (това вече не е естествено).

Ако някой общува с дадена жена “снизходително” – той “забива” в етапа на симбиоза. На този етап отделянето става немислимо, може да се прояви инфантилност, получава се “излишна привързаност” към майката или на майката към сина й.

2) Вечна младост

Латинският термин Puer aeternus означава “вечна младост” и е заимстван от “Метаморфоза” на Овидий.

В юнгианската психология терминът се използва за описване на определен тип мъже: очарователни, атрактивни, креативни, увлечени от своите мечти и фантазии. Такива хора често запазват юношеството, дори и като възрастни. Като правило, те самите са пълни с живот, но хората около тях се чувстват странно понякога от емоционалната им празнота.

Как един човек с тийнейджърска психика се отнася към жените?

Такъв човек, независимо от възрастта, така да се каже, не се е наиграл и не е пораснал. Той взима много, но не може да даде същото в замяна. Той не е готов да взима сериозни решения и да поема отговорност. Дори да обича една жена – той не може да бъде с нея в постоянна стабилна връзка. Може да се промени, да дойде и да изчезне отново, а след това да се появи, за да й падне на крака…

Тази променливост на лекомисления характер на мъжете, застрашават втория стадий на отделяне. В детска възраст този етап съответства с възрастта, когато детето научава за света, но има нужда да се връща в безопасно убежище (в ръцете на мама).

Един възрастен мъж, който не е преминал този етап като дете, няма сили за директна конфронтация и действа като махало. В отношенията между мъжа и жената това може да доведе до конфликти.

3) Директен сблъсък

Като дете, този период започва, когато външният свят се превръща в много по-привлекателна и перспективна част от живота от защитата на мама.

Тогава, за да отиде в големия свят – тийнейджърът попада в пряка конфронтация. В това време конфликтите между децата и родителите се засилят и стават непоносими, защото в този етап има обезценяване на майката от страна на сина. За да стане отделянето по-лесно, може да се наложи  обезценяване на майката.

Това може да бъде под формата на оскърбление, пренебрежение, нежелание да се яде това, което майката готви.

Човек, заседнал в тази стъпка на раздяла, ще се отнася по същия начин с жените – ще ги обезценява. В това състояние, мъжът едва ли възприема стойността на жените и гледа на тях по правилен начин. Това може да е причина за развод и желание за разрив в отношенията.

Стъпка 4: Най-накрая!

На този етап, мъжът вижда една жена, за която признава, че са равни и започва да слуша нейното мнение. В същото време той може да живее напълно независим от майка си.

Вижте още: Хората, които споделят снимки от фитнеса, имат проблеми

Майката сега се възприема като фаворит, защото тя го е родила, но престава да бъде “специална” жена.

И тогава мъжът може да изгради една истински интимна и вдъхновяваща връзка с жената до себе си.

В нашата страна този стадий е сложен поради “културни и исторически причини” и се оказа, че не всички мъже са достигнали до пълно отделяне. Редица събития от миналото са оказали влияние върху механизма на отделяне на сина от майката…

loading...