НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Как да изберете качествено китайско зеле на пазара? Точни съвети!

Как да изберете качествено китайско зеле на пазара? Точни съвети!

1
Как да изберете качествено китайско зеле на пазара? Точни съвети!
Как да изберете качествено китайско зеле на пазара? Точни съвети!

Ние всички обичаме леките салати от китайско зеле. Но всяко зеле ли е еднакво полезно? Това са видовете зеле, които трябва да се избягват!

Китайското зеле е сочно и хрупкаво. То има отлични вкусови характеристики и често се използва за салати и други ястия. Зелето е в състояние да придаде на храната лятна свежест.

По време на сезона, китайското зеле се превръща в един от любимците на повечето домакини. Те го предпочитат поради богатия му вкус и осезаемите ползи за организма.

Зелето е обогатено с минерали, които са необходими за поддържането на здравето. През зимата то е особено важно. За съжаление, по рафтовете на магазините не е необичайно да видите увяхнало зеле.

Безскрупулните продавачи вдъхват “нов живот” на зеленчуците чрез хитрости. Дори и големите търговски вериги не винаги могат да гарантират качество. Какво можем да кажем за пазарите и зеленчукови сергии.

Но, ако направите усилие и внимателно разгледате листата, действително ще откриете лошите и безвкусни зеленчуци.

Този вид китайско зеле трябва да се избягва. Ето защо!

Как да си купите качествено китайско зеле?

Листата не трябва да се мокри. Зеленчуците, които се пръскат с вода, губят вкус. Тяхната “свежест” е създадена и се поддържа по изкуствен път.

Зеле с листа, покрити с малки кафеникави петна, трябва да се избягва. Те са показател за гнил зеленчук и са вредни за организма.

Вижте още: Домашен омекотител: Дрехи, нежни на допир, със свеж аромат

Голямото и пожълтяло китайско зеле е загубило вече вкусовите си характеристики. По-добре е да си купите сравнително плътно и средно по размер зеле.

Яркият аромат на зеле показва, че зеленчукът се е отглеждал с помощта на стимулатори на растежа или е бил лекуван, преди да бъде изпратен в търговската мрежа. Миризмата при високото качество китайско зеле на практика не съществува.

Цветът на китайското зеле зависи от неговия сорт. То може да бъде бледо жълто и ярко зелено. При избора на зеленчуци трябва да разчитате на наситения цвят, а не на цвета като цяло.

Споделете полезните съвети с приятелите си, за да знаят как да изберат най-подходящото зеле!

loading...