НАЧАЛО ЗДРАВЕ Врастнали нокти на краката: Проблем, който може да бъде решен!

Врастнали нокти на краката: Проблем, който може да бъде решен!

0
Врастнали нокти на краката: Проблем, който може да бъде решен!
Врастнали нокти на краката: Проблем, който може да бъде решен!

Ако някога сте имали проблем с врастнали нокти на краката, знаете, че не можете да се отървете от тях толкова лесно. Въпреки че това е незначително заболяване, то може да бъде невероятно болезнено и изтощаващо.

Проблемът с врастналите нокти на краката е, че те са много болезнени и ако пренебрегвате проблема твърде дълго, той може да се влоши.

Има много начини за лечение на врастнали нокти, и то без да напускате дома си, но повечето от тях не работят и само влошават ситуацията.

Никога няма да забравя момента, в който баща ми се опита да излекува ноктите ми с швейцарското си ножче. За щастие, има много по-малко болезнени и по-хигиенични начини за лечение на врастнали нокти на краката!

Врастналият нокът на палеца на крака се получава, когато “ръбът на нокътя расте в меката плът. Резултатът е болка, зачервяване, подуване и понякога се образува инфекция.”

Това обикновено се случва с палеца, защото има най-голям нокът и вероятно ще бъде първата жертва на тесните ви обувки.

Домашно средство №1: Английска сол.

Накисването на краката е първото нещо, което бихте искали да направите, дори и да нямате враснал нокът.  Това е една от първите стъпки, която трябва да предприемете, за да лекувате болезненото си състояние.

Английската сол (Епсом соли) е мултифункционален прах, полезен за успокояване на мускулната болка, намаляване на подпухналостта и омекотяване на кожата.

Топлата вода с Епсом соли ще ви помогне да намалите болката и отока около врастналия нокът. Този метод може сам по себе си да работи при плитко вкоренен нокът на крака или да помогне за омекотяване на кожата при подготовката на по-нататъшни процедури.

Домашно средство №2: Памук.

Тъй като врастналите нокти на краката са причинени от нокът, който расте твърде близо до кожата, има смисъл да ги отделяте.

Лекарите често внимателно повдигат нокътя на пръста и след това поставят малко парче памук под нокътя, за да облекчат натиска върху кожата.

Ако решите да направите това у дома, уверете се, че ползвате стерилен памук и го сменяте всеки ден.

Използването на напоен памук с Епсом соли също ще помогне за намаляване на болката и омекотяване на грубата и болезнена кожа.

Домашно средство №3: Зъбен конец.

Методът със зъбен конец е подобен на описания по-горе метод с памук. Конецът под нокътя може да помогне за внимателно отделяне на нокътя от кожата, за да се пренасочи растежа му.

Ако се опитате да използвате този метод, уверете се, че сте избрали неароматизиран конец. Ароматът на мента може да причини усещане за парене в чувствителната област.

Домашно средство №4: V-образен разрез.

Ако обичате да копаете в чувствителната област на пръстите си – не сте сами.

Въпреки че този метод на рязане “V” е широко възприет като отминала приказка, със сигурност трябва да го опитате, преди да изберете по-инвазивни методи на лечение.

Изрязването на центъра на засегнатия нокът трябва да облекчи натиска на страните му върху кожата и да подпомогне правилния растеж.

Домашно средство №5: Омекотяване на ноктите.

Част от проблема е невероятно дебелият нокът. Трудно е да се отреже и така лесно наранява кожата, отколкото другите нокти.

Използването на масло от чаено дърво може да помогне в борбата с инфекциите и гъбичките.

Унищожаването на гъбичките ще омекоти ноктите и ще намали риска от инфекция.

Домашно средство № 6: Медицински лекопласт.

Една от основните причини, поради която ноктите, врастнали на краката, са толкова болезнени, е, че те често водят до инфекция. Когато кожата се раздразни и се появят рани, съществува риск от заразяване с бактерии и инфекции.

Превръзката с лекопласт трябва винаги да се прилага върху засегнатата област, за да я омекоти и предпази, но също така може да помогне за окончателното отстраняването на проблема.

Лекопластът може да издърпа кожата от ноктите, да я оправи и да я остави да се възстанови.

Вижте още: Този мощен плод може да лекува диабет, стави и косопад!

Как да се предпазите?

Разбира се, най-добрият начин да избегнете врастването на нокът на краката е да предотвратите появата му.

Въпреки че това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи заради наследствеността, Американската медицинска асоциация заявява, че има прости начини да се опитате да предотвратите този проблем.

Уверете се, че носите обувки, които не оказват натиск върху пръстите на краката и не ги наранявате.

Друг добър начин за предотвратяване е редовното изрязване на ноктите на краката и поддържането им чисти и сухи до колкото е възможно.

loading...