НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Петна от дезодорант? Кажете край на неприятните следи по дрехите!

Петна от дезодорант? Кажете край на неприятните следи по дрехите!

0
Петна от дезодорант? Кажете край на неприятните следи по дрехите!
Петна от дезодорант? Кажете край на неприятните следи по дрехите!

Повечето дезодоранти и антиперспиранти съдържат алуминиеви соли – те са основната причина за образуването на петна подмишниците. Жълти петна се образуват върху бели и цветни тъкани, а тъмните тъкани се зацапват с бели или кремави петна (например малката ви черна рокля).

Затова ви предлагаме няколко домашни продукта като средства за защита, които помагат да се отървете от петната от дезодорант върху дрехите.

Най-ефективният от тях е:

Готварска сол – едно от най-ефективните средства за премахване на петна от дезодорант върху бели и цветни тъкани.  Втрийте щипка сол в петното и оставете цяла нощ (или поне десет часа). След което изтъркайте петното с мека четка и изперете в пералната машина.

Колкото по-дълго солта действа върху петното, толкова по-добре. Няколко часа е идеален вариант. Преди да го измиете, отново го намокрете, посипете още щипка сол и разтрийте плат, сякаш леко го запирате на ръка. След това поставете дрехата в пералнята и я изперете както обикновено. Този метод е безопасен както за тъмните дрехи, така и за белите.

Ако дезодорантът остави следи точно, когато обличате дрехата (нека признаем, че това винаги е съпътствано от неприятни емоции: слагате си нова и чиста дреха и виждате бели следи от дезодоранта). Затова ви предлагаме една бърза и много лесна техника, която веднага ще премахне тези следи. Всичко, от което се нуждаете е обикновен чорапогащник. Направете малка топка от него и почистете зацапаното място все едно ползвате кърпа. Всичко се оправя за секунди.

Денатурираният спирт е друго ефективно средство за премахване на петната. Нанесете денатуриран спирт върху замърсените места, оставете да действа 1 час и изплакнете с топла вода. След това използвайте отново готварска сол за леко втриване, а накрая оставете дрехите да се изперат в пералнята.

Оцет.

Ако петната от дезодорант са развалили цветната ви риза или тениска – оцетът е най-доброто, което може да използвате в тази ситуация. Както при горните методи, трябва да накиснете замърсеното място в оцет, да оставете за една нощ и след това изплакнете с топла вода.

Вижте още: 5 идеи за употреба на бутилката от вода в ежедневието

Амоняк.

Смесете половин чаша амоняк със същото количество вода и втрийте течността в замърсеното. Оставете за да действа за 2-3 минути, след което измийте в съответствие с инструкциите на производителя до пълно отстраняване на петната.

Водка.

Много хора се интересуват от това как да премахнат следите от дезодорант върху черната рокля. В този случай един от най-полезните продукти за премахване на петна от дрехите е водката. Навлажнете с водка замърсеното от дезодоранта място, оставете за няколко минути и изплакнете с вода. В случай, че петната са по-упорити, можете да оставите водката да действа за един час, след което отново да изплакнете с вода.

И накрая, един от най-добрите съвети, които можем да дадем е да използвате качествени дезодоранти, за да избегнете зацапването на дрехите. И още: старайте се да премахвате петната възможно най-бързо, без да отлагате. В такъв случай, ще се избавяте от тях много по-лесно.

Запазете тези съвети и не забравяйте да ги споделите с приятелите си!

loading...