НАЧАЛО НАЧИН НА ЖИВОТ Съжителство без брак – мечта или разочарование?

Съжителство без брак – мечта или разочарование?

0
Съжителство без брак – мечта или разочарование?
Съжителство без брак – мечта или разочарование?

Съжителство

Преди години терминът “граждански брак” е имал съвсем различно значение … Факт е, че през 16-ти век в Холандия църквата напълно е отказвала да венчава млади хора от различни вероизповедания.

Но с течение на времето властите започнали да правят отстъпки в тази посока и се съгласили да регистрират такива бракове. По онова време такива съюзи били наричани граждански.

Днес под “граждански брак” се разбира съюз между двама души, които живеят заедно, имат общо домакинство, но бракът им не е регистриран никъде.

Виждаме, че това не е най-точното обяснение; с една дума можем да наречем тези взаимоотношения съжителство.

Често на жената ѝ е трудно да признае дори пред себе си, че е обикновен партньор!

Мъжете умело използват фразата “ние съжителстваме заедно” и години наред подлъгват наивните момичета, които чакат всеки ден така заветното предложение. Колко удобно се чувстват представителите на силния пол зад такива думи!

Те получават всички облаги на семейния живот: уют, грижа, топла храна, изпрани дрехи, интимност и прочие. А какво дават в замяна? Не поемат никаква отговорност – нито морална, нито правна… Във всеки един момент мъжът може да напусне без угризения и финансови загуби.

Една от моите приятелки известно време живеела по този начин – на семейни начала. Когато партньорът ѝ решил да купи апартамент, като тегли заем, тя незабавно го предупредила: “Това е твоят апартамент, твоят ремонт и няма да инвестирам в него своите пари и енергия”.

Честно казано, аз се възхитих на нейната решителност и хитрост. Тя усетила възможност как да завърпи тази история… Затова и толкова на място употребила думите: “това е твоят”, че приятелят ѝ сам ѝ направил брачно предложение.

Но много жени предпочитат години наред да се утешават с мисълта, че дори и така са женени. И напразно, защото те са готови да перат дрехите му, да готвят, плащат ипотеки и заеми, да отдават време и енергия за човек, който няма смелостта да я нарече официално своя съпруга.

Още един номер, който е добре усвоен от много мъже: страхът от подпис. Ако вашия възлюбен е толкова уплашен от отметките в документите, попитайте го как се чувства относно визите, шофьорските книжки и всички останали докуменит? Дали трепери и от тях?

В 99% от случаите, в които мъжът се страхува да изповяда публично и обяви, че сте заедно, означава че не го иска; че тайно все още мечтае за своята първа любов или се надява да срещне някоя по-добра, по-симпатична.

А наивните жени живеят в очакване: три години с един, четири с друг, пет с трети… И така на четиридесетия си рожден ден те все още нямат годежен пръстен.

Какво мислите за живеенето на семейни начала?

Не забравяйте да споделите своя опит и мнения в коментарите!

loading...