НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Превърнете ролката тапети в елегантни и красиви щори!

Превърнете ролката тапети в елегантни и красиви щори!

0
Превърнете ролката тапети в елегантни и красиви щори!
Превърнете ролката тапети в елегантни и красиви щори!

Превърнете старите тапети в нещо уникално! Точно това се случва, когато знаете какво да правите с ръцете си! Понякога съвсем малко въображение и добро настроение могат да създадат истински чудеса!

Най-простият материал за правене на щори е тапетът. За тази цел, можете да използвате доста успешно останалите тапети след ремонт. Този елемент от декора е спасение за стайните растения, които са на перваза на прозореца. В допълнение, за да направите хартиени щори със собствените си ръце трябва да имате следните материали:

  • макетен нож;
  • линийка и молив;
  • двойно лепящо тиксо;
  • перфоратор;
  • фиксатор и накрайник (те могат да бъдат закупени от магазина);
  • здраво въже, по-добре бяло;

Когато всичко е готово, е време да започнете!

Първо, измерете прозореца, на който ще окачите щорите. По тези мерки изрежете вашите тапети – направете ширината еднаква, но за дължината е по-добре да оставите запас.

Ще правим плисирани щори, което означава, че материалът трябва да бъде сгънат под формата на акордеон, който ще скъси дължината. По-добре е да добавите 30-40 см, като винаги можете да отрежете излишъка.

1) Сгънете нарязания тапет на акордеон. Препоръчваме ви да не правите малки гънки, по-добре е да изберете ширина около 3,5-4 см.

2) В средата на сгънатия тапет направете отвор.

3) В най-ниската част залепете двойно лепящото се тиксо. Трябва да е по-малко от половината.

4) През всички отвори на “акордеона” прекарайте въжето, като отворите щората. По този начин ще  измерите необходимата дължина на въжето.

5) Сега фиксирайте въжето в горната част на щората, като направите възел през отвора и го закрепите с двойно лепящото тиксо по цялата дължина на гънката.

6) Ето, че дойде ред и за долната част на щората. Сгънете я на две, така че края на въжето да стига дъното. Залепете с тиксото двата края така, че да се образува полукръг, наподобяващ опашката на паун.

7) В разгънат вид отрежете върха на въжето, разбира се оставяйки малък запас. На въжето първо поставете фиксатора, а след това накрайника (вместо него можете да използвате големи маниста), което ще придаде на продукта елегантност.

Вижте още: Кърпите за баня са чудесни за направата на красиво килимче!

8) Сега готовата щора от тапет закачете на прозореца с двойно залепящо се тиксо.

Тези прости, но много оригинални щори от тапети, направени със собствените ви ръце, са готови за употреба!

С помощта на фиксатора ще можете да ги вдигнете, ако в стаята искате светлина, и да ги свалите, ако слънчевата светлина идва в повече. При внимателно използване на щорите, ще ви послужат през целия топъл сезон. И ако се случи нещо непредвидено, вече знаете как да направите щори със собствените си ръце.

Споделете статията с приятелите си!

loading...