НАЧАЛО ЗДРАВЕ Лененото семе – вижте защо трябва да бъде част от менюто!

Лененото семе – вижте защо трябва да бъде част от менюто!

0
Лененото семе - вижте защо трябва да бъде част от менюто!
Лененото семе - вижте защо трябва да бъде част от менюто!

Лененото семе е богато на микроелементи, манган, диетични фибри, омега-3 мазнини и витамин В1. Данните показват, че лененото семе може да помогне за намаляване на риска от рак, инсулт, диабет и сърдечни заболявания. Ленът е една от най-старите влакнодайни култури, за която се знае, че е била култивирана 3000 г. преди новата ера във Вавилон, Китай и Египет.

Семената са богати на здравословни хранителни вещества, антиоксиданти, диетични фибри, витамини и минерали. Затова и ползите им за здравето са многообразни:

  • Ленените семена съдържат както неразтворими, така и разтворими видове влакна.
  • Съдържанието им на лигнани и на антиоксидантните свойства на фитоестрогените са стотици пъти по-високи в сравнение с други растителни продукти.
  • Една супена лъжица смляно ленено семе съдържа 1,8 грама омега-3 мазнини, което е дозата, необходима за здравето на сърдечно-съдовата система.
  • Един скорошен мета-анализ “Лен и рака на гърдата” е публикуван в “Интегративна терапия на рака” – били описани над 1800 научни източника, свързани с рака на гърдата и последиците от лечението му с ленено семе.

“Наличните данни показват, че ленът може да бъде свързан с намаления риск от рак на гърдата”, отбелязват изследователите. “Ленът показва антипролиферативни ефекти в гръдната тъкан на жени с риск от развитие на рак на гърдата и може да предпази от първичен рак на гърдата. Рискът от смърт може да бъде намален и при хората, борещи се с рак на гърдата. ”

Както беше споменато по-рано, ленените семена съдържат лигнани, фитоестрогени, известни със своите антиоксидантни и противоракови свойства. Те блокират ензимите, които участват в метаболизма на хормоните и оказват влияние върху растежа и метастазите на туморните клетки.

Според Кели К. Фицпатрик, директор по въпросите на здравеопазването и храненето, последните проучвания показват, че лененото семе действа като превантивна мярка срещу рака на гърдата, рака на дебелото черво и рака на простатата.

Както бе установено в проучване от 2010 г., публикувано в списание “Гинекологична онкология” кокошки, които получават храна, обогатена с ленено семе за една година води до “значително намаляване на туморите на яйчника”, както и до “общо подобряване на здравето и намаляване на смъртността.” Изследователите заключават: “Тези резултати могат да послужат като основа за клинично тестване, с което да се оцени ефикасността на лененото семе при лечение на рак на яйчниците при жените.”

  1. Сърдечно-съдови заболявания

Омега-3 мазнините помагат на сърдечно-съдовата система, защото имат противовъзпалителни свойства, намаляват кръвното налягане и регулират сърдечния ритъм. Те могат да бъдат полезни и за лечение на сърдечна недостатъчност и аритмия. Лигнаните в ленените семена намаляват натрупването на атеросклеротична плака с 75%.

Редовното използване на ленено семе помага за намаляване на холестерола. Проучване, включващо жени в менопаузата, показва значително намаляване на нивата на лошия хорестерол, след като консумирали ежедневно четири супени лъжици ленено семе.

  1. Диабет

Редовната консумация на лигнани в лененото семе спомага за подобряване нивата на кръвната захар.

Вижте още: Домашно средство за почистване на плочки! Справя се и с най-сериозните петна!

  1. Възпаление

Омега-3 мастни киселини в лененото също помага за намаляване на възпалението, свързано с астма и болестта на Паркинсон.

  1. Симптомите на менопаузата

Според проучвания, проведено през 2007г. с жени в менопауза, при тези, които са употребявали по две супени лъжици ленено семе два пъти на ден имало намаляване интензивността и честотата на горещите вълни. След една седмица прием на ленено семе те усетили значително подобрение, а след втората седмица редовен прием, получили най-голямо облекчение.

Препоръчително е да използвате 1-2 супени лъжици ленено семе дневно.

loading...