НАЧАЛО ЗДРАВЕ Маслото от розмарин помага при главоболие, умора, учене и още

Маслото от розмарин помага при главоболие, умора, учене и още

0
Маслото от розмарин помага при главоболие, умора, учене и още
Маслото от розмарин помага при главоболие, умора, учене и още

Маслото от розмарин и неговите свойства са описани в ръководството за терапевтично използване на етерични масла Modern Essentials. Там се изтъкват следните негови качества:

  • Антибактериално
  • Противораково
  • Противогъбично
  • Антиинфекциозно средство
  • Противовъзпалително
  • Антиоксидант
  • Аналгетик
  • Отхрачващо

Оказва се, че маслото от розмарин в годините се наложи и придоби популярност, тъй като много от неговите ползи за здравето станаха добре познати. Например, хората от Средиземноморието го използват често като кулинарна билка. Многобройни ястия се приготвят с пресни листа от розмарин и масло от розмарин.

В допълнение към готвенето, хората вече използват маслото от розмарин за козметични и лечебни цели, благодарение на способността му да стимулира растежа на косата, да намалява болката, да облекчава главоболие, да се справя с дихателните проблеми, да подобрява умствената дейност и др. Прочетете надолу, за да научите повече за ползите от него и причините, поради които трябва да го включите в ежедневието си.

Ползи за здравето

Респираторни проблеми

Проучванията показват, че инхалация с масло от розмарин освобождава дихателните пътища, използва  се за лечение на респираторни алергии, болки в гърлото, настинки и грип. Като се има предвид, че маслото е и антисептик, то действа и при инфекции. Помага за лечение на бронхиална астма, тъй като маслото е антиспазматично.

Подсилва паметта

Маслото от розмарин тонизира ума, затова често се използва от студентите по време на изпити, тъй като увеличава концентрацията и помага за по-ефективното учене. В допълнение към това, то укрепва умствената активност и действа като добро средство при умствена умора, изтощение и депресия. Ето защо, когато вашият мозък е уморен, вдишването на масло от розмарин ще ви помогне да увеличите психическата си енергия и да облекчите скуката.

Антистрес

Вдишването на масло от розмарин намалява нивото на кортизол в слюнката, освобождаван от тялото в момент на стрес. Прекомерното наличие на кортизол в кръвта се дължи на хроничен стрес. Според проучване от 2007 г. вдишването на розмарин и лавандулово масло за 5 минути намалява нивото на кортизола и по този начин намалява рисковете, свързани с хроничния стрес.

Облекчава болката

Способността на етеричното масло от розмарин да облекчи болката идва от употребата му в лечението на главоболие, ревматизъм, мускулни болки и артрит. За да облекчите болката, можете да масажирате засегнатата област или да си направит инхалация с масло от розмарин. Поради своите противовъзпалителни свойства, той е полезен при лечението на болки от стави и навяхвания.

Как да го използваме?

Кашлица

Поставяйте по две капки на гърдите и гърлото на всеки няколко часа

Вижте още: Премахнете 15 кг токсини от червата и кръвоносните си съдове!

Главоболие

Добавете капка масло върху ръцете си и вдишайте в продължение на няколко минути. То може да се прилага и локално върху засегнатата област на главата.

Учене и памет

Можете да вдишвате директно от бутилката, да натърквате китките си, да напръскате в стаята или редовно да топвате палците на краката си.

Вагинална инфекция

Прилагайте една, две капки във или около влагалището. Ако решите да го използвате вътрешно, първо направете тест за чувствителност.

Прочиствайте синусите, предотвратявайте настинките и подобрявате паметта си с две капки етерично масло от розмарин.

loading...