НАЧАЛО НАЧИН НА ЖИВОТ Етикет на поведение – какви умения притежават възпитаните хора

Етикет на поведение – какви умения притежават възпитаните хора

0
Етикет на поведение - какви умения притежават възпитаните хора
Етикет на поведение - какви умения притежават възпитаните хора

Етикет на поведение е нещо, което е добре да се вложи още в първите седем години от възпитанието на човека. За съжаление, много хора не мислят, че е важно да следват елементарните правила на етикет и възпитание не само в ежедневието, но и на официални събития.

Основните правила на етикета са съвсем семпли. Това са: култура на речта, учтивост, добър и поддържан външен вид и емоционална интелигентност.

Представяме ви правилата на етикета, които всеки човек, който уважава себе си, трябва да знае.

Етикет на поведение - какви умения притежават възпитаните хора

 1. Ако кажете: “Каня Ви на ресторант”, това означава, че вие ще платите сметката. В случай че се използва изразът “Нека отидем на ресторант”, тогава всеки плаща за себе си. Ако мъжът предложи да плати сметката на дамата, тя може да се съгласи.
 2. Никога не отивайте да на гости, без да сте предупредили, В противен случай може да хванете човек неподготвен и да се създаде неловка ситуация.

Една приятелка ми сподели, че когато позвънят неканени гости, тя винаги си слага обувките, шапката и чадъра. Ако гостите ѝ хареса, тя ще възкликне: “О, току-що се върнах у дома!”. Ако пък няма желание да се види с тях, ще каже: “О, колко жалко, но се налага да излизам.”

Вижте още: Ето какъв съвет дал бащата на младоженеца преди брачната нощ!

 1. Не оставяйте телефона на масата, ако сте нагости. По този начин показвате неуважение към домакините, защото във всеки момент може да разговорът да бъде прекъснат от позвъняване, да се разсеете от съобщения или пък да се изкушите да играете на някаква игра, ако сте се отегчили.
 2. В присъствието на жена мъжете могат да пушат само с нейно съгласие.

Етикет на поведение - какви умения притежават възпитаните хора

 1. Ако се разхождате с някого и вашият събеседник се поздрави с някого, когото не познавате, е редно и вие да го поздравите.
 2. Независимо дали сте директор на компания, професор, възрастна жена или студент – когато влезете в стаята, първо трябва да поздравите всички останали.
 3. Вашите обувки трябва винаги да са чисти.

Етикет на поведение - какви умения притежават възпитаните хора

 1. Избягвайте безсмислени телефонни разговори.
 2. Ако някой ви обиди, не му отговаряйте в замяна. Не слизайте на нивото на такъв човек. Просто се усмихнете и напуснете стаята или компанията от хора.
 3. Шофьорите трябва да помнят, че трябва да намалят скоростта или да спират пред пред локви, за да не пръскат минувачите.
 4. Не следвайте модата на всяка цена. По-добре е да носите дрехи и аксесоари, които стоят добре на вашата фигура и ще подчертаят вашия стил, дори и да не са взети от страниците на лъскавите модни списания.

Етикет на поведение - какви умения притежават възпитаните хора

 1. Когато търсите мястото си в киносалон, театър или концертна зала и го намерите, стигнете до него, вървейки с лице към седящите пред вас и с гръб към сцената или екрана.
 2. Човек не трябва да докосва жена без нейно разрешение. А именно, да я хваща за ръката, да я докосва по време на разговора, да я побутва или хваща под ръка (изключение от правилото е, когато мъж помага на жена да влезе в колата или да излезе от нея, или ѝ помага да пресече улицата).
 3. Използвайте парфюм в умерено количество!

Етикет на поведение - какви умения притежават възпитаните хора

 1. Мъжът не трябва да носи дамска чанта.
 2. Използването на клечки не е единственият начин да се яде суши. Мъжете, за разлика от жените, могат да ядат суши с ръце.
 3. Не четете чужди писма! Не търсете в джобовете и чантите на близки или по-далчени хора.
 4. Винаги следете за времето. По-добре е да подраните с един час, отколкото да закъснеете с минута.

Етикет на поведение - какви умения притежават възпитаните хора

 1. Девет неща не трябва да се обсъждат с другите: възраст, финансово състояние, семейни проблеми, религиозни предпочитания, здравословни проблеми, любовни дела, подаръци, постижения и неуспехи.
 2. Ако ви е било простено за дадена грешка, гледайте да не я повтаряте или припомняте, за да не се налага отново да ви прощават. Старайте се да избягвате подобни ситуации и грешки за в бъдеще.
 3. Не се смейте твърде силно, добрият етикет изисква и да не коментирате и обсъждате хората, защото е неприлични и обидно.
 4. Не забравяйте да благодарите на вашите близки, роднини и приятели. Те ви помагат не защото са принудени, а защото го желаят и искат. Оценявайте жестовете им.
 5. Ако сте нагости, не забравяйте да помогнете на домакините да почистят след вечерята, както и да подредите след децата ви.

Етикет на поведение - какви умения притежават възпитаните хора

 1. Ако сте поканени нагости, отидете сами. Ще бъде неприлично и грубо да вземете някой друг с вас (освен, разбира се, ако не сте предупредили домакините и те не са се съгласили).
 2. И не на последно място, мъжете са длъжни да дават път на жените! Това е част от добрия етикет на поведение!
loading...