НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Засаждане на хризантема и полагане на правилни грижи – ето как!

Засаждане на хризантема и полагане на правилни грижи – ето как!

0
Засаждане на хризантема и полагане на правилни грижи - ето как!
Засаждане на хризантема и полагане на правилни грижи - ето как!

Засаждане на хризантема, взета от букет – съвети и насоки.

Има огромно разнообразие във видовете и цветовете хризантеми. Те са красиви декоративни растения, които се отглеждат лесно и не изискват специални условия, за да се грижим за тях. Могат да се отглеждат и в градина, и в саксия на прозореца. С правилната грижа, ярките им красиви цветове и богата зеленина ще радват очите ви дълго време.

Вижте още: Поставете чаша вода със сол в дома си и вижте резултата!

  1. Подгответе стъблото. За да направите това, отстранете цветята и листата от от клонките. Оставете стъблото във водата, докато хризантемата пусне корени
  2. Изберете място в градината или подгответе саксия за засаждане на хризантемата у дома. Тези цветя са светло и топлолюбиви, но трябва да бъдат защитени от пряка слънчева светлина. Използвайте големи саксии с диаметър 25-30 см с отвори за изтичане на излишната вода. Ако садите в градина, изберете безветрено място с добра дренажна система, за да избегнете разграждането на корените.
  3. Подгответе почвата. Тя трябва да бъде неутрална или леко кисела. За добър и навременен цъфтеж, хризантемите изискват добро обогатяване на почвата с минерални торове: гнил тор, компост, торф. Можете да използвате готови разтвори или прахове за развъждане. Осигурете добър дренаж, ако садите в саксия, използвайте глина или тухлени трохи, а в градина направете канали и системи за изтичане на водата. Изсипете почвата обилно преди засаждането на цветята.
  4. Ако садите в градина или широка саксия, разстоянието между растенията трябва да бъде 30-50 см. След това е необходимо да се покриете разсада. Използвайте вестници или специален филм, за да създадете парников ефект, така че независимо дали температурата спадне или се покаче, хризантемата да се усеща комфортно. След като посадите, полейте с минерален разтвор или с чиста топла вода. Поливайте 1-2 пъти месечно.
  5. Погрижете се за хризантемата, докато расте. За да се разклонят добре, прищипвайте върховете на отделните разклонения. Редовно напоявайте почвата и впръсквайте листата. За да запазите красивия красивия декоративен външен вид, редовно почиствайте от изсъхнали листа и махайте повехналите цветя. Бъдете внимателни: хризантемата лесно бива атакувана от листни въшки и акари. А ако количеството влага е твърде голямо, коренът може да загние.
loading...