НАЧАЛО ЗДРАВЕ Симптоми и причини за образуване на рак на белия дроб! Научете тук!

Симптоми и причини за образуване на рак на белия дроб! Научете тук!

0
Симптоми и причини за образуване на рак на белия дроб! Научете тук!
Симптоми и причини за образуване на рак на белия дроб! Научете тук!

Симптоми, които могат да подскажат за развитието на ракови клетки в белия дроб и предпоставки за тяхното образуване, които можем да отбягваме.

Замисляли ли сте се някога за връзката между качеството на въздуха и образуването на рак на белия дроб? Ако не, прочетете, защото в тази статия ще намерите доста ценна информация по тази тема.

Смъртността от рак на белия дроб е водеща, като надхвърля броя на смъртните случаи, причинени от рак на простатата, гърдата и дебелото черво.

Ранни предупредителни признаци и симптоми.

За съжаление, повечето от симптомите не се появяват, докато болестта не е влязла в напреднал стадий. Освен това, когато се появят симптоми на рак на белите дробове, те често се препокриват с други здравословни проблеми, причинени от пушенето.

 • Недостиг на въздух или хрипове
 • Загуба на тегло и загуба на апетит
 • Умора или слабост
 • Инфекции като бронхит или пневмония, които се появяват хронично или изобщо не изчезват
 • Болка в гърдите, която се усилва при вземане на дълбок дъх, при кашлица или смях
 • Кашлица или храчки с наличие на кръв
 • Продължителна кашлица, която се влошава или не изчезва
 • Дрезгавост на гласа

Когато ракът на белия дроб се разпространява и в  други органи, той се проявява чрез следните симптоми:

 • Болка в костите (обикновено в гърба или бедрата)
 • Когато той се разпространява към мозъка или гръбначния мозък, може да има симптоми като главоболие, слабост, изтръпване, замаяност, проблеми с координацията и припадъци
 • Жълтеница, пожълтяване на кожата и очите могат да изпъкнат, когато ракът се разпространи в черния дроб
 • Туберкули по тялото, когато ракът се разпространява към кожата или лимфен възел

Ранна диагноза

Симптомите на това заболяване рядко се проявяват, докато болестта не е достигнал напреднал стадий, затова трудно се поставя ранна диагноза. Повечето случаи, открити рано са благодарение на серия от тестове, проведени заради други заболявания. Например, симптоми могат да се открият при тестове, проведени за лечение на пневмония или сърдечно заболяване.

Лечение

Лечението е подобно на лечение на другите видове рак, където вероятността за възстановяване е до голяма степен зависи от пола, възрастта на пациента и стадия на рака.

Хирургия и адювантна терапия, например облъчване, химиотерапия и имунотерапия, са често практикувани при пациенти с рак на белия дроб.

Вариантите включват лобектомия (отстраняване на целия белодробен лоб), клин резекция (отстраняване на тумора), сегментиране (отстраняване на части от белия дроб, в които се е развил рака) и пневмонектомия (отстраняване на целия бял дроб).

Профилактика

В допълнение към полезните хранителни продукти и редовни физически упражнения, може да предотвратите появата на рак на белия дроб, като вдишвате по-чист въздух и избягвате вдишването на следните токсини:

Цигарен дим

Той е водещ рисков фактор за развитие на рак на белия дроб, тъй като съдържа повече от 7000 химикали. Най-малко 70 от тези химикали е доказано, че причиняват рак при животни и хора.

Вижте още: Бели и здрави зъби с помощта на коприва! Резултатът е уникален!

Радон

Радонът не притежава вкус и мирис Той е естествен радиоактивен газ и присъства в природата, независимо от човешката дейност. Образува се при разпадането на урана в почвата, скалите и водата, откъдето постъпва във въздуха. С него се свързват повече от 20 000 случая на рак на белия дроб всяка година, което го прави основната причина за това заболяване след цигарения дим.

Азбест

Азбестът е естествен минерал, който се намира във водата и почвата. Той отдавна се използва в строителните материали, поради пластичността и влакнестата си структура. Вдишването на някои видове азбестови влакна може да предизвика тежки заболявания, включително рак.

loading...