НАЧАЛО ЗДРАВЕ Джинджифилът е изключително полезен за вашето здраве!

Джинджифилът е изключително полезен за вашето здраве!

0
Джинджифилът е изключително полезен за вашето здраве!
Джинджифилът е изключително полезен за вашето здраве!

Джинджифилът е популярна съставка в индийската и азиатската кухня, но лечебните му свойства са оценени и използвани от много векове. Джинджифилът осигурява многобройни ползи за здравето, а именно, облекчава болката, подобрява храносмилателната система, облекчава гаденето.

По-точно, коренът му е най-използваната част, тъй като е богат на полезни свойства и може да се консумира като сушена подправка, на прах, пресен или като сок или масло.

Ето 8 причини да консумирате джинджифил редовно:

Облекчава болката.

Според проучване, проведено в Университета в Джорджия, яденето на джинджифил ежедневно облекчава мускулните болки с 25%. В допълнение, този прекрасен корен може да успокои болката по време на менструалния цикъл.

Намалява холестерола.

Друго проучване, продължило 45 дни и в което се включили 85 пациенти с висок холестерол, показа, че 3 грама джинджифил на прах всеки ден значително намалява нивото на холестерол в кръвта. В допълнение, изследователите предполагат, че той може също така да намали риска от сърдечно-съдови заболявания.

Облекчава храносмилателните проблеми.

Джинджифилът съдържа фенолни съединения, които облекчават дразненето в стомашно-чревния тракт, освен това стимулират производството на слюнка и по този начин могат да подпомогнат преминаването на храна и течности през стомашно-чревния тракт. В проучване, в което участват 24 здрави човека, се вижда, че консумацията на 1,2 грама прах от джинджифил преди хранене ускорява стомаха, като по този начин намалява проблемите с храносмилането с 50%.

Бори възпалението.

Остеоартритът е често срещан проблем, който води до болки в ставите. Неотдавнашно проучване, в което 247 души участвали с остеоартрит на колянната става показа, че пациентите, които консумирали джинджифил, са имали по-малко нужда от лекарства и болката им е намаляла значително.

Подобрява мозъчната функция.

Стареенето е силно ускорено от увеличаващия се стрес и хроничното възпаление, което води до множество възрастови когнитивни увреждания, като болестта на Алцхаймер.

Проучванията показват, че джинджифилът съдържа антиоксиданти и биологично активни съединения, които имат мощни възпалителни реакции, които се появяват в мозъка. Едно проучване, проведено върху 60 жени на средна възраст, показва, че екстрактът от джинджифил подобрява работната памет и реакционното време, което означава, че той допринася за здравето на мозъка по различни начини.

Облекчава гаденето.

Консумацията на джинджифилов чай или суров джинджифил е ефективно средство против гадене, особено в случаите на бременност, сутрешно гадене и лечение на рак. Според изследване, в което са участвали 1 278 бременни жени, 1,1-1,5 грама джинджифил значително намалявали гаденето.

Вижте още: Чай, който предотвратява редица болести, сред които и диабет!

Намалява риска от сърдечни заболявания.

Високата кръвна захар е основен рисков фактор за сърдечно-съдовите заболявания. Неотдавнашно проучване, включващо пациенти с диабет тип 2, показва, че 2 грама джинджифил на прах на ден намаляват кръвната захар и риска от сърдечни заболявания с поне 10%.

Има противоракови свойства.

Джинджифилът съдържа вещество, наречено гингерол, което е предмет на множество изследвания, като потенциално алтернативно лечение на рак. Едно проучване показа, че 2 грама екстракт от джинджифил дневно намаляват противовъзпалителните процеси в дебелото черво.

loading...