НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Посуда и грижата за нея – как да я запазим качествена за...

Посуда и грижата за нея – как да я запазим качествена за дълго време

0
Посуда и грижата за нея - как да я запазим качествена за дълго време
Посуда и грижата за нея - как да я запазим качествена за дълго време

Посуда има във всеки дом, но в забързаното ежедневеие често не подозираме, че я унищожаваме и повреждаме по-бързо от нужното. И поради тази злоупотреба и неправилна поддръжка, тя се разваля.

Заливаме горещ съд с хладка вода

Никога не потапяйте горещата тенджера в студена вода. Поради голямата разлика в температурата се получава термичен шок. Това води до деформация на ръбовете, дъното на съдовете и появата на пукнатини. Ако дъното на тенджерата или тигана се деформира, то ще престане да бъде стабилно, което е неприятно и опасно. Деформацията също може да доведе до отделяне на незалепващото покритие.

Прегаряме посуда с незалепващо покритие

Гответе само на среден или слаб огън със съдове, които имат тефлоново или керамично незалепващо покритие. Високите температури с течение на времето разрушават покритието, а съдовете започват да отделят вредни за здравето изпарения.

Добавянето на сол към студена вода

Забелязали ли сте белите петна на дъното на тенджера от неръждаема стомана, които не могат да се измият? Те са се получили от солта, която понякога се добавя директно към студената вода по време на готвене на тестени изделия, например. Солта в студена вода е слабо разтворима и затова се утаява на дъното, оставяйки петна. Най-добре е да добавяте солта към врящата вода.

Ден след ден без да подозираме унищожаваме своята посуда...

Миене на дървена и чугунена посуда едновременно

Едновременното измиване на съдове от различни материали не е най-доброто решение. Дървената посуда ще се напои и напука. А накисване на посуда от чугун/неръждаемо желязо може да доведе до отслабване и премахване на защитния слой. С времето чугунът ще започне да ръждясва.

Използваме стъклени, мраморни или гранитни дъски за рязане

Дъските за рязане от стъкло, мрамор или гранит изглеждат много стилни и професионални, лесни са за почистване, но за съжаление могат да затъпят ножовете ви. Ето защо, ако вашите ножове са добри и ги искате да си ги ползвате дълго време, използвайте по-добри дървени или пластмасови дъски.

Алуминиеви тенджери

Никога не гответе кисели доматени супи или сосове от вино в алуминиеви или чугунени чинии. Киселината реагира с метала и разваля вкуса на ястието. Ако имате намерение да готвите нещо кисело, ползвайте керамика, емайл или друг материал, който не реагира на киселинна храна.

Ден след ден без да подозираме унищожаваме своята посуда...

Неправилно се грижим за посуда с незалепващо покритие

Когато измивате съдове с незалепващо покритие, не използвайте абразивни материали: метални гъби и почистващи пасти. Те надраскват материала.

Вижте още: Мухълът ще изчезне, ако използвате това! Няма да съжалявате!

Неправилно почистване на чугуна

Не използвайте препарат за миене на съдове, тъй като премахва мазнините, а е известно, че чугунът е покрит с тънък защитен мазен слой, който трябва да се поддържа и пази във времето. Въпреки това, този проблем може лесно да бъде решен като омаслявате отново чугунения тиган с растително масло от двете страни. Смажете го и го поставете във фурната (350 градуса) за около час.

Неправилно съхранение

Прибори като ножове, вилици, лъжици и т.н. лесно могат да бъдат повредени и надраскани, ако постоянно са в контакт помежду си. За да избегнете такива проблеми по време на съхранение, ги поставяйте в хартиени или кухненски кърпи. За да не надраскате ножовете, купете магнитна лента на стената или дървена стойка, която ще ги предпази. Дървената шпатула и лъжицата най-добре се съхраняват в отворена стойка, те се нуждаят от добро проветряне.

Ден след ден без да подозираме унищожаваме своята посуда...

Ползваме съдомиялната машина за всичко

Изключително дълъг списък от развалени предмети се появява поради твърде високата температура в съдомиялната машина. Затова оставяйте в съдомиялната машина чаши и чинии, а останалите съдове мийте ръчно.

loading...