НАЧАЛО ЗДРАВЕ Яйцата и цялата истина за тяхната полза за организма ни!

Яйцата и цялата истина за тяхната полза за организма ни!

0
Яйцата и цялата истина за тяхната полза за организма ни!
Яйцата и цялата истина за тяхната полза за организма ни!

Яйцата присъстват често в менюто ни. Въпреки това, много хора вярват, че те, особено жълтъците, могат да влияят неблагоприятно върху здравето, но днес ще опровергаем тези вярвания.

Яйцата, всъщност, са едни от най-полезните хранителни продукти. Те са богат източник на важни витамини и минерали и са най-добрият естествен снабдител на протеини. Богати са на аминокиселини, които спомагат за изграждането на мускулите и възстановяването на тъканите. Диетолозите препоръчват да ядете три яйца на ден, за да имате добре балансирана диета. Може да сте чули, че жълтъка има високо съдържание на холестерол.

Но към днешна дата се появяват все повече и повече доказателства, че холестерола, който се съдържа в яйчния жълтък не носи в себе си негативни последици за организма.

Цялата истина за въздействието на яйцата върху човешкото здраве! Факти, потвърдени от учените!

Вижте още: Изберете спалня и разберете какво харесват хората във вас

Холестеролът, в действителност представлява структурна молекула, която е важна част от клетъчната мембрана. Той отговаря за производството на тестостерон, естроген и кортизол, които поддържат нормалната функция на целия организъм.

Холестеролът се произвежда в черния дроб, но когато ние ядем храни, които са с високо съдържание на холестерол, то той започва да го произвежда в по-малки количества.

Недостиг на желязо

Симптомите на дефицит на желязо включват умора, главоболие и раздразнителност.

Но две големи яйца съдържат 2 mg желязо, така че редовната консумация значително ще повиши нивото на желязото.

Грижа за зрението

Яйчните жълтъци са богати на лутеин, който е един от видовете каротеноиди, които защитават срещу макулна дегенерация, причиняваща слепота. Зелените зеленчуци също го съдържат, но организмът ни го приема по-добре от яйцата. Яйчни жълтъци са богати на бета каротин, зеаксантин антиоксидант, които предпазва очите от вредните ултравиолетови лъчи.

Поддържа добрата форма на тялото

Яйцата дават усещане за ситост и по този начин спомагат за намаляване на консумацията на допълнителни калории през останалата част от деня. Това води до загуба на тегло, като протеинът повишава нивата на енергия и предотвратява резките промени в нивата на кръвната захар и инсулина.

За да се укрепи цялостното здраве, диетолозите препоръчват да добавяте яйцата към ежедневната си диета.

Препоръчва се да ядете и жълтъци, тъй като те са изключително полезни.

Също така, диетолози препоръчват ограничаване на консумацията на храни, които съдържат транс-мазнини като например пържени и пушени храни, както и такива, съдържащи големи количества животински мазнини и сол.

loading...