НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Прочетете за чудотворната сила на водата от този манастир

Прочетете за чудотворната сила на водата от този манастир

0
Прочетете за чудотворната сила на водата от този манастир
Прочетете за чудотворната сила на водата от този манастир

Местните хора от околните села разказват за чудотворната сила на водата от този манастир. След като пият от водата от извора до църквата – сакатите прохождали, слепите проглеждали, а немите проговаряли.

Манастирът “Покрова на Пресвета Богородица” е женски манастир в Нишката епархията. Намира се в едноименното село Покрова на Пресвета Богородица, на територията на град Крушевац, Сърбия.

Легендата за възникването на манастира “Покрова на Пресвета Богородица” е свързана със старо предание за появата на Божията Майка и извора със светената вода на мястото, на което по-късно селяните ще издигнат манастир.

Преданието за чудотворната вода в манастира “Покрова на Пресвета Богородица” датира от 1898 година. Тя разказва, че Дева Мария се е появила на 13-годишно момиче, пред което бликнал извора. Божията майка го благословила и предсказала, че ще лекува болните.

Божията Майка казала на момичето да предаде на селяните на това място да издигнат църква, а за да се обозначи мястото на строителството, хвърлила кофа вода на камъка, който според легендата и разказите на старите монахини от манастира, с течение на времето се увеличава и сега се намира в малката църква, първоначално изградена от дърво през 1934 г. Манастирът “Покрова на Пресвета Богородица” с Църквата на Дева Мария са осветени от сръбския патриарх Павле.

На 14 октомври, когато се чества празника на Дева Мария, на това място се събират няколко хиляди вярващи, които присъстват на бдението и сутрешната литургия.

Чудотворното изцеление на изворната вода е превърнало манастира  в истинско място за поклонение.

loading...