НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Тъжната история на баба, която пожелала да бъде мъртва

Тъжната история на баба, която пожелала да бъде мъртва

5406
0
Тъжната история на баба, която пожелала да бъде мъртва
Тъжната история на баба, която пожелала да бъде мъртва

Много хора били шокирани от историята на тази баба, разказана от лекар, който следи ситуацията в селата на Сърбия. Подобно е и при нас, повечето села са обезлюдени и пусти…

Но за какво става дума?

– Бях за един уикенд в имота си в Сопочани. От селото дойде една стара жена, която изглеждаше поразително: полусляпа, възрастна, цялата издрана от тръни, занемарена…

Тя се приближи съвсем близо до мен с плаха стъпка, подпря се на една мотика и ме попита “добър ли си?”

Отговорих утвърдително. “Заклевам те в Бога и всичко, което имаш, напиши ми смъртен акт, че съм починала!” Не разбрах какво ми казва, помислих си, че се е изразила погрешно, че иска нещо друго, затова я попитах: “Искаш да ти напиша, че си болна ли?”,а тя отвърнала “Не. Напиши ми, че съм умряла, моля те!”

– Бабо, мога да ти пиша, че си болна, но смъртен акт не мога да ти дам, той се издава от местната община.

– Моля те, напиши, че съм умряла, за да накарам моя син да дойде, да дойде да го видя още веднъж докато съм жива!

– Бабо, ще ти пиша, че си…

Знам откъде идваше пеша, 4 километра е изминала през тръни, издрали лицето и ръцете й, полусляпа. Разбирам тежестта на молбата й, желанието й за смърт, всичко ми действаше стресиращо, но не мога да й помогна.

“Бабо, ще ти напиша, че си тежко болна, на смъртно легло и когато това достигне до сина ти, той ще дойде, сигурен съм.” “Не, трябва да напишеш, че съм умряла, моля те.” Аз отново й обясних, че не мога да направя такова нещо.

Тя си отиде, плачейки без глас. Не съм сигурен, че се е върнала жива у дома.

Вижте още: Има ли живот след смъртта: момиче се върна от мъртвите и разказа

Все още съм потресен. Дълго време не можах да отида в Сопочани отново. Не съм изпитвал нищо по-тревожно в живота си от огромната скръб на тази безсилна стара и сляпа майка. (Мисля, че читателите ще се досетят, че по професия съм лекар).

loading...