НАЧАЛО ЗДРАВЕ Жени, не пренебрегвайте тези симптоми – може да сочат рак!

Жени, не пренебрегвайте тези симптоми – може да сочат рак!

0
Жени, не пренебрегвайте тези симптоми - може да сочат рак!
Жени, не пренебрегвайте тези симптоми - може да сочат рак!

Хората са склонни да игнорират симптоми, които могат да са знак за сериозни здравословни проблеми. Това е списък на някои от тях, на които трябва да обърнете внимание и да посетите лекар, ако е необходимо.

Дълготрайна подутост

Ракът на яйчниците е първият от гледна точка на смъртността заради злокачествени образувания на репродуктивните органи, а поради своите объркващите симптоми, често се нарича “тих убиец”.

Експерти посочват, че подуването е първият признак на това заболяване, което по-късно се развива в болки в гърба и таза.

Когато се появят тези симптоми, трябва да се извършат ултразвук, гинекологичен преглед, както и изследване на туморни маркери.

Промени в гърдите

Повечето са наясно с факта, че гърдите трябва редовно да се изследват за възможни възли, които са симптом на рак.

Но това, което е по-малко известно, е, че има и други симптоми, които могат да сочат сериозни медицински проблеми. Обърнете внимание на зачервяване, белене на кожата, обрив и по зърната.

Кървене, извън цикъла

Налице е вагинално изхвърляне, което е нормално, но ако е дълготрайно, има силен мирис или съдържа кръв, може да е признак за рак на шийката на матката.

Друг предупредителен знак е кървенето след менопаузата, т.е. при жени, които не са имали менструация повече от 12 месеца.

Трудност при преглъщане

Не сте настинали и имате затруднения при преглъщането? Спешно се нуждаете от преглед. Това може да е симптом за рак на гърлото.

Кръв на грешното място, общ и опасен симптом

Ракът на дебелото черво е третото най-често злокачествено заболяване сред жените и един от симптомите му е кървене от ректума.

Кръвта в изпражненията мнозина я свързват с хемороиди, но ако с тъмната или светла кръв се появяват и симптоми като промяна в редовността или външния вид на изпражненията, задължително посетете лекар.

Колоноскопията е преглед, който спасява живот, както и бързото забелязване на симптомите, казват лекарите.

Чувство на киселини в стомаха и лошо настроение

Има проучвания, които свързват депресията и стомашната болка със симптоми на рак на панкреаса.

Бавно храносмилане

Храносмилателните проблеми, особено ако те са дълготрайни, могат да се отнасят до различни заболявания – рак на гърлото, стомаха или хранопровода.

Промяна в лимфните възли

Ако лимфните възли са болезнени, твърди или уголемени, посетете лекар. Това важи особено за лимфните възли в областта на врата и подмишниците, както и за тези, които могат да бъдат свързани с някое предишно заболяване или възпаление.

Те могат да сочат за появата на рак на щитовидната жлеза, но и други заболявания. Биопсията на възел е ефективен и надежден начин за анализ и определяне на здравния статус.

Треска

Треската или повишената температура, която изобщо не спира, е признак на тревога, така че не забравяйте да изследвате кръвта си. Понякога това е симптом на рак на кръвта.

Хронична умора

Хроничната умора, която не се подобрява дори след дълъг период на почивка и сън, е общ симптом, който може да се отнася до злокачествени заболявания. Левкемия, карциноми на храносмилателния тракт и други тумори могат да доведат до умора, поради което е много важно да се намери конкретната причина. Независимо дали става дума за незначителен или по-голям здравен проблем, най-важното е да открием причината, казват експертите.

Неоправдана загуба или качване на тегло!

Ако изведнъж загубите или качите повече от пет килограма, а не сте променили хранителните или навиците в тренировката, а това на практика продължава с месеци, това е общ признак, че в организма нещо не е наред.

Повечето болни от рак са потвърдили, че с месеци слабеели преди да отидат на преглед при лекар. Въпреки това може да бъде признак за повишена работа на щитовидната жлеза или диабет. По-големи промени в теглото изискват щателен преглед.

Упорита кашлица

Всяка кашлица, която не премине от две до три седмици след заболяването, алергията или настинката, е знак за посещение на лекар. Това е особено вярно, ако с кашлицата се появява и кръв и е свързана с пушенето.

Експерти твърдят, че тютюнопушенето е основният виновник за рака при жените, но непушачите също могат да бъдат засегнати. Рентгеновата снимка на белите дробове ще премахне подозрението за заболяването.

Промяна на кожата

Независимо от това дали става въпрос за бенки, пигментно петно или лигавицата, която не зараства, всяка промяна е причина за консултация с лекар. Появата на нови бенки не трябва да бъде причина за безпокойство, но естествено посетете дерматолог, ако бенката започне да кърви или променя цвета си.

loading...