НАЧАЛО РЕЦЕПТИ Питки със сирене от 3 съставки, по-добри от Жу-Жу!

Питки със сирене от 3 съставки, по-добри от Жу-Жу!

0
Питки със сирене от 3 съставки, по-добри от Жу-Жу!
Питки със сирене от 3 съставки, по-добри от Жу-Жу!

От доста дълго време имам страхотна рецепта за питки със сирене. Понякога е по-добре да сте доволни от това, което имате и да не искате повече.

Правят се бързо, от практически три съставки. Тестото може да се замеси по-рано и да се съхранява в хладилник за няколко дни. Питките могат да бъдат замразени и преди и след печене. Много са вкусни. Първи се изяждат на всеки празник.

Но това не ми беше достатъчно и исках да се разлистват като тези на жу-жу. В процеса на подготовката въведох процедура по извиване на тестото и постигнах целта, но получих повече от това, от което се нуждаех. Питките се разлистиха толкова, че някои станаха толкова високи, че паднаха отново. Имаше най-различни, както можете да видите на снимките. Всъщност, те наистина много нараснаха и без мая и бакпулвер. Въпреки че не разточих тестото твърде дебело, вероятно и това беше прекалено много за малката форма и получих не много представителни питки.

Затова ви съветвам да пропуснете тази стъпка и да ги направите според старата, установена, съкратена процедура.

Необходими съставки за тестото:

300 гр. сирене

300 гр. масло/маргарин

300 гр. брашно

сол

Забележка: Можете да промените количествата на съставките по желание, но е важно и трите да бъдат представени в еднаква стойност.

За мазане:

1 яйце (по-малко)

За поръсване:

Сусам

Приготвяне:

1. Замесете тесто от сирене, масло, брашно и сол (на вкус).

2. Сгънете тестото в прозрачно фолио и оставете в хладилника поне за един час.

Забележка: Времето за престой в хладилника е от поне един час до няколко дни. Най-практично е да оставите една нощ, така че на следващия ден да ги направите.

3. Извадете тестото, разточете с точилката или го прегънете като книга (процедурата от картинката) или просто с форми правете кръгчета и ги поставете в тава, покрита с хартия за печене.

4. Намажете ги с разбито яйце и поръсете със сусам, след което печете във фурна, загрята на 200 °C, до позлатяване (около 15-20 минути).

loading...