НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Отглеждане на чери домати в домашни условия

Отглеждане на чери домати в домашни условия

0
Отглеждане на чери домати в домашни условия
Отглеждане на чери домати в домашни условия

В домашни условия можете да отглеждате различни сортове и хибриди домати. Но по-подходящи за отглеждане у дома са ранните сортове, които имат нисък храст, хармонично узряване на плодове и са непретенциозни към светлинни условия.

Според тези критерии най-добрият избор са чери доматите. Подходящи са за декорация и отлично украсяват интериора на всяка стая, имат вкусни плодове с различни форми и цветове: червени, розови, жълти, оранжеви, зелени. Ще изброим най-популярните чери домати:

Ниско растящи, подходящи за перваза на прозореца:

Бонсай, Пигми (агрофирма “Gavrish”); Чери Лиза Ф1 (агрофирма “Семко – Юниор”); Зеленушка F1 (агрофирма “Илинична”); Минибел.

Високи сортове за отглеждане в оранжерии, на открито, на балкони: Черешово червено, Черешово жълто; Черешов коктейл (агрофирма “Gavrish”); Чери Максик Ф1, Чери Ликопа Ф1, Чери Ира Ф1, Чери Мио Ф1, Чери Кира Ф1, Чери Роуз Ф1, Чери Чериколo F1 (агрофирма “Семко – Юниор”); Бусинка F1, Маришка F1, Златна бусинка F1 (агрофирма “Илинична”); Малютка, Златна кралица.

Доматът, отглеждан у дома е доста непретенциозен, при условие, че е снабден с достатъчно светлина и оптимална температура. По-добре е да засаждате домати след месец март, когато денят започва да се увеличава значително. Най-доброто място за поставяне на доматите са светли южни прозорци.

Първо ще подготвим разсада. За целта ни трябват предварително избрани семена. За почвената смес ще използваме равни количества: хумус, земя, торф. Задължително към почвата добавете минерален тор (обикновено количеството е посочено на опаковката) и по възможност пепел от дървени въглища. За отглеждането на разсад домати е подходящ малък съд с дълбочина 8-10 сантиметра – много подходящи са кофичките от кисело мляко.

Ние покриваме кофичките със семената с фолио и ги поставяме на перваза на прозореца. Този период на развитие на растенията продължава 18- 25 дни.

Когато този период отмине, пресадете доматите в саксия с обем най-малко 4 литра. При пресаждането коренът трябва да е на дълбочина 10-12 сантиметра. Растението се изважда заедно с пръстта от кофичката и се засажда, като в пръстта трябва да влезе цялата коренова система до зелената част на стеблото. След засаждане, е добре да полеете с вода. Пресаждането на доматите не е нещо сложно, но разсадът е много крехък и трябва да се внимава да не се пречупи. Поставяме саксиите на прозореца и поддържаме температура между 23-25 градуса.

В този период е необходимо редовно напояване, проветряване на помещението и подхранване с минерални торове. Ако има облачни дни и продължителността на деня е кратка, подсигурете им осветление.

10 дни след пресаждането доматите трябва да се подхранват с минерален тор (250-300 милилитра разтвор на растение). Подсигурете им редовно поливане, особено в периода на цъфтеж и плод и проветрявайте помещението.

Вижте още: Направете тези 5 неща и парите ще пристигнат в дома ви…

Остава само да чакате чери доматите да дадат плод.

 

loading...