НАЧАЛО ЗДРАВЕ Ето как да използвате куркумата правилно и ефективно!

Ето как да използвате куркумата правилно и ефективно!

0
Ето как да използвате куркумата правилно и ефективно!
Ето как да използвате куркумата правилно и ефективно!

Куркумата е обикновена подправка, използвана в южноазиатската кухня. Но в допълнение към готвенето, тя също е отлично средство за решаване на безброй здравословни проблеми.

Вероятно вече сте чували за многобройните ползи за здравето, които наскоро придобиха популярност, и то не без основание. Но знаете ли как да използвате подправката, за да оздравите вашия мозък и черния си дроб?

Куркума и здравето на мозъка

Куркумата сама по себе си е уникална, когато става въпрос за лечение на всички видове физически заболявания и проблеми, но какво може да направи за вашето психическо здраве, остава загадка. До сега.

Активната съставка, наречена куркумин, обещава голяма перспектива за бъдещото лечение на болестта на Алцхаймер. Една от основните причини за това заболяване са бета-амилоидните плаки, които могат да причинят натрупване в мозъка.

Последните проучвания показват, че куркуминът има способността да предотврати натрупването на плаки с поне 40%. Това прави куркумата едно от възможните лечения за болестта на Алцхаймер.

Но това не е единствената причина. Куркуминът има и мощни противовъзпалителни свойства. Това означава, че може да намали причините за появата на възпаление, както и окисляванията.

Депресията, която също се счита за мозъчно заболяване, е възможно да се лекува с куркума.

Куркумата и предотвратяването на рак

Едно от по-малко известните предимства на куркумата са чудесата, които прави за черния дроб.

Знаете ли, че основната ѝ съставка куркумин, се използва за успешно лечение на чернодробни заболявания (и други проблеми с черния дроб) в продължение на повече от век?

Изследователите вярват, че нейните антиоксидантни и противовъзпалителни способности са достойни за признание по отношение на здравето на черния дроб.

Изследванията показват, че куркумата има способността да намали увреждането на черния дроб, причинено от:

  • Високи нива на токсичност;
  • Етанол (алкохолът, който пиете);
  • Цироза;
  • Чернодробно заболяване (напр. холестаза).

В допълнение, последните данни показват, че куркумата може да намали риска от развитие на рак на черния дроб (включително хепатоцелуларен карцином, най-честия и 75% от случаите на рак на черния дроб).

Бързи рецепти за използването на куркума

Тъжната истина е, че тялото ни трудно усвоява активния компонент на куркумата (куркумин). И това е ужасно, защото това е компонентът, който върши цялата важна работа. Ако приемете сурова куркума, тялото ви поглъща едва 1% куркумин. Как да подобрите усвояването му? Ето някои съвети, които можете да опитате:

Не забравяйте да купите висококачествена органична куркума с 95% куркумин.

Консумирайте с черен пипер. Добавянето на черен пипер към тази подправка увеличава бионаличността на куркумина хиляда пъти.

Можете също така да добавите към куркумата кокосово масло, тъй като куркуминът става разтворим в мазнините и се подобрява абсорбцията му.

Вода с куркума

Един чудесен начин да получите дневната си доза куркумин е да приготвите вода с куркума! Как? Нищо не е по-лесно.

Съставки:

1-2 чаши вода

1/4 чаена лъжичка куркума

Начин на приготвяне:

Сварете водата, добавете куркумата, доведете до кипване, оставете да ври още 10 минути. Веднага щом се охлади, е готово!

Вижте още: Възстановете зрението си с тази проста рецепта!

Ето още един чудесен метод. Смесването на куркумата с някои здравословни мазнини я прави още по-мощна и силна!

Съставки:

2 чаши кокосово мляко

1 чаена лъжичка куркума

1 чаена лъжичка кокосово масло

щипка черен пипер

Начин на приготвяне:

Всичко, което трябва да направите, е да смесите тези съставки и да ги загреете в тенджера. Не варете! Пийте това средство, докато все още е горещо.

loading...