НАЧАЛО РЕЦЕПТИ Ето как да си приготвите постна и много вкусна питка

Ето как да си приготвите постна и много вкусна питка

0
Ето как да си приготвите постна и много вкусна питка
Ето как да си приготвите постна и много вкусна питка

Ето как да си приготвите постна, но много вкусна питка.

Днес е трудно да се намери баланс между обичаите, традицията и модерното. Но без значение колко модерни сме ние, добре е да запазим част от традициите. Днес сме ви подготвили рецепта за постна, но много вкусна питка.

Необходими съставки:
1 кг брашно
1/2 л хладка вода
1 пакетче прясна мая
1 чаена лъжичка сол
2 супени лъжици захар
200 мл. олио
сусам

Приготвяне:
Маята разтворете в хладка вода, добавете захарта и 2 супени лъжици брашно. Оставете да престои на топло място. Към брашното добавете втасалата мая и олиото. С доливане на вода, замесете тесто. Месете тестото, докато не се появят мехурчета, след това го покрийте и го оставете да нарасне на топло място. Когато се удвои, премесете и оставете тестото да почине в продължение на 30 минути. Когато нарасне, поръсете тестото със 100 грама брашно и го размесете отново. Сега тестото не трябва да се залепва, а да бъде гладко и меко.

Разделете тестото на половина, всяка половина на по още една половина (частите трябва да бъдат еднакви) и тези на половина, докато не получите 20 равни части. Направете топче от всяко парче тесто. Или оформете питката си, както желаете.

Намажете тавата с олио, след това поставете една топка в средата, след това 6 топки около нея и останалите 13 около тях. Не ги притискайте много една към друга, защото те ще нараснат. Ако не намажете с олио, тогава сложете хартия за печене, преди да наредите топките. Накрая поръсете със сусам. Оставете повторно да престои за още 30 минути.

loading...