НАЧАЛО ЗДРАВЕ Ето билката, която защитава и лекува черния дроб

Ето билката, която защитава и лекува черния дроб

0
Ето билката, която защитава и лекува черния дроб
Ето билката, която защитава и лекува черния дроб

Това е билката, която защитава и лекува черния дроб.

Когато ви диагностицират с омазнен черен дроб, това означава, че големи капки мазнини, предимно триглицериди, са се натрупали в клетките на черния дроб. Състоянието обикновено не е болезнено и може да продължи дълго време, без да бъде диагностицирано.

Но когато става въпрос за по-големи увреждания, черният дроб може да се увеличи до три пъти. Стеатозата може да доведе до фиброза и цироза на черния дроб. Стеатозата е често срещано заболяване и засяга около 25% от населението.

Причини за заболяването и симптоми

-Най-честата причина за омазнен дроб е алкохолизмът. Алкохолът променя начина, по който черният дроб обработва и съхранява мазнините. Често хората, които употребяват алкохол, т.е. хората с хроничен алкохолизъм страдат от недохранване поради неправилно и небалансирано хранене.

-Когато е налице инсулинова резистентност/диабет, затлъстяване, дислипидемия, употреба на стероиди, определен тип лекарства – amjodaron, metotrexate, химиотерапия.

-При бременност, също може да се появи една рядка, но сериозна форма на омазнен черен дроб, което се случва в преносена бременност, при метаболитни заболявания, радиация и др. Симптомите, които се случват по-често при алкохолици с омазнен черен дроб са гадене, повръщане, загуба на апетит и коремни болки.

Лечение

Диетата при омазнен черен дроб е много важна и необходима. С постепенното отслабване (не повече от половин до един килограм седмично) лицата, които имат излишни килограми могат да намалят количеството на мазнините в черния дроб и по този начин да подобрят неговата функция. Балансираното хранене и редовната физическа активност са от особено значение.

Освен намаляване на броя на калории, необходимо е да се намали и консумацията на преработени храни, особено тази, която съдържа голямо количество въглехидрати (бял хляб, макаронени изделия, царевица, бял ориз, концентрирана захар в соковете), както и мазнини.

Хранене при омазнен черен дроб:

– Намаляване на мазнините в храната, особено на наситените (маргарин, масло, сметана) и приготвяне на храна на пара, на скара или варена храна, с минимално количество зехтин, което представлява задължение на всички лица, които имат омазнен черен дроб.

– Избягването на приема на ненужни лекарства също е ефективна мярка за лечение на болестта. Дори и някои минерали и витамини могат да предизвикат проблем, защото най-добре е те да се внасят в организма по естествен път, чрез храната.

Въпреки промените в храненето и ежедневната физическа активност, важни за подобряване на функцията на черния дроб са и природните лекарства, които подобряват регенерацията на клетките – омега 3 мастни киселини, глухарче, жен-шен.

Чай

Омазнен черен дроб успешно се лекува с чай от глухарче, който се подготвя по следния начин: 2 малки лъжици нарязан корен от глухарче се заливат с 200 мл. вряла вода. Покрийте го и го оставете да стои. След 20 минути се прецежда. Пийте сутрин и вечер.

Салата

2 шепи листа от глухарче с 4 до 5 супени лъжици зехтин, 2 супени лъжици ябълков оцет или 2 супени лъжици изтискан лимон, посолете, подправете с малко черен пипер и малко мед. Смесете всичко и салатата е готова.

Глухарче за почистване и укрепване на тялото

На лицата с крехко здраве се препоръчва салата от пресни, съвсем млади листа и корени от глухарче, подправена с лимонов сок и зехтин. Тази салата или чистия сок от глухарче пречистват кръвта, подобряват кръвната картина, както и извеждат от организма натрупаните токсини. След такова прочистване на организма се облекчават ревматичните симптоми и изчезват много кожни заболявания, които често са следствие от замърсяването на организма с токсини.

Глухарче като естествено средство за атеросклероза и камъни в бъбреците

В съвременната медицина глухарчето има голямо значение като средство, което помага за нормализиране на обмяната на веществата в организма. С това, глухарчето действа благотворно при някои заболявания, например при: подагра, ревматизъм, кожни обриви, фурункулоза (гнойни язви на кожата) и затлъстяване.

В България, глухарчето широко се прилага като средство за лечение на атеросклероза, а в Германия и Полша се използва и като естествен лек срещу камъни в бъбреците и като еликсир в периода на възстановяването на прекаралите тежки инфекциозни заболявания.

Глухарче за по-добър апетит и по-добро храносмилане

Листата на глухарчето са богати на каротеноиди, с витамини като А, В1, В2 и С, минерали (особено калий, калций и магнезий), стеарини, инсулин, каучук, холин, органични киселини, соли на калий и калций и смоли.

Горчивите вещества от билката подобряват апетита и подобряват храносмилането. Също така, глухарчето, както и всички други горчиви билки, стимулират секрецията на жлъчката.

Глухарче като естествено средство за лечение на черния дроб и жлъчния мехур

Коренът и листата на глухарчето се използват за лечение на заболявания на черния дроб и жлъчния мехур, за лечение на камъни в жлъчния мехур, както и като природен лек за лечение на колит (възпаление на дебелото черво), жълтеница, запек … Коренът се събира през пролетта, когато е най-сочен а листата се събрат преди цъфтежа на билката.

loading...