НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Осигурете на мушкатото си буен цъфтеж, като знаете тези правила

Осигурете на мушкатото си буен цъфтеж, като знаете тези правила

0
Осигурете на мушкатото си буен цъфтеж, като знаете тези правила
Осигурете на мушкатото си буен цъфтеж, като знаете тези правила

Едно от най-популярните домашни растения е мушкатото. Сега имате възможност да го купите във всеки цветарски магазин в най-разнообразни видове, например пеларгониум. Той впечатлява със своя размер и цвят толкова много, че всеки ще му обърне внимание.

В допълнение към необичайната си красота и цветове, пеларгониумът не е капризен и най-приятното е, че рядко боледува. Но, за да гарантирате неговия буен цъфтеж, трябва да знаете някои правила.

Кога да подрязвате мушкатото?

За да разберете кога да подрежете мушкатото, трябва да знаете какъв вид растение е – едно или многогодишно. Едногодишното растение трябва да бъде подрязано само за да му се придаде желаната форма, но многогодишното трябва да се реже два пъти годишно – през пролетта и есента. Това ще гарантира не само отстраняване на изсъхналите части, но и стимулирането на растеж на голям брой големи съцветия, както и удължаване на продължителността на тяхното цъфтене.

Обърнете внимание на факта, че в зависимост от типа мушкато, то може да расте на ширина или обратно, да има високо стъбло. Имайте предвид, че няма да можете радикално да промените формата на короната чрез подрязване. Това дори може да доведе до смърт на растението.

Основната цел на подрязването е изтъняването на короната. Това води до по-добро проветряване, повече влага и слънчева светлина. Необходимо е да премахвате всички клонки, насочени към вътрешността на короната, и да оставите да растат на воля само тези, които се развиват навън.

Ножът или градинарската ножица трябва задължително да се обработват с вряла вода, спирт или специален антибактериален агент. Отрежете стъблата само на мястото на листния възел и задължително поръсете разрезите с въглен или канела на прах. За да подновите силите на растението след всички манипулации, му осигурете необходимото подхранване. То обича азотните торове.

Есенно подрязване

След изсъхване на последните съцветия и преди да дойде зимата, трябва да подготвите растението за предстоящия сън. През есента мушкатото ще изсъхне малко и ще се появят жълти, сухи листа. Всички избледнели съцветия и стари стъбла също трябва да бъдат премахнати. Резитбата в никакъв случай не може да се извършва между декември и средата на февруари, тъй като растението е особено слабо.

Ако цветето е пуснало дълги нежелани стъбла, те трябва да бъдат отрязани близо до първия листов възел. Но ако искате това стъбло по-късно да продължи да расте, то трябва да бъде отрязано над възела. Не забравяйте за основното стъбло: достатъчно е да премахнете една трета от него. Опитните производители на цветя съветват да премахнете пъпките, които се появяват през зимата, така че изтощеното спящо растение да набира сили преди лятото за цъфтеж, вместо да ги загуби напразно.

Пролетно подрязване

Направете го в края на февруари или не по-късно от средата на март. За да изпълните правилно операцията за премахване на стъблата, вземете предвид размера на растението. Не подлагайте растението на радикално подрязване, тъй като може да не бъде достатъчно здраво за озеленяване и оформяне на съцветия – в този случай изобщо няма да цъфти. Малките растения могат да се подрязват, колкото искате и да оформите желаната форма на короната.

Обърнете внимание на факта, че след пролетното подрязване, мушкатото ще цъфти малко по-късно от обичайното, но резултатът ще ви хареса. Съцветията ще бъдат по-големи, размерът им ще се увеличи, а цъфтежът ще продължи по-дълго.

Вижте още: Възстановете драцената в домашни условия бързо и лесно

Ако искате да придадете форма на стъблото на растението, трябва да отрежете всички странични стъбла и малки издънки, така че всичките сили да се съсредоточат върху укрепването на основния ствол. Тази процедура е трудоемка и първите цветя на така нареченото дърво ще се появят едва след една година.

Не жалете два пъти годишно 15 минути от времето си, за да можете да се насладите на великолепния цъфтеж и прекрасния аромат на красивото си мушкато през цялото лято. Споделете с приятелите си!

loading...