НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Партньори в градината: растенията, които си съжителстват идеално

Партньори в градината: растенията, които си съжителстват идеално

0
Партньори в градината: растенията, които си съжителстват идеално
Партньори в градината: растенията, които си съжителстват идеално

Увеличете добива си, като научите кои растения са партньори във вашата градина!

Природата е много мъдра. В нея всичко е балансирано, няма излишък или нещо ненужно. От нея има какво да научим. Нашите предци, живеели по-близо до природната среда, били много наблюдателни по отношение на това, което им давало възможност да оцелеят. Например, как да отглеждат повече зеленчуци. Те забелязали съседството на определени растения и започнали да го прилагат в градините си.

Много по-късно, дори и днес, в много случаи учените потвърждават теорията за засаждането на растения – партньори. Било проучено как те си помагат взаимно да получават хранителни вещества, да привличат полезни насекоми за опрашване или как се борят с вредителите.

Ние ви предлагаме селекция от такива партньори – цветя и зеленчуци, които идеално си съжителстват едни до други и създават биологично разнообразие.

1) Лайка и зеле

Партньори в градината: растенията, които си съжителстват идеално
Партньори в градината: растенията, които си съжителстват идеално

Лайката привлича полезни насекоми за зелето и като цяло за цялото семейство кръстоцветни. През есента е възможно да отрежете горната част на растенията и да ги разположите върху повърхността като компост. Оставете корените в земята – там те ще гният и ще обогатят почвата.

2) Домати и босилек

Много хора обичат да ядат домати и босилек в салати, но също така си подхождат много добре в градината, тъй като силния аромат на пикантното растение плаши вредителите на зеленчуците. Ако изчакате цъфтежа на босилека или кориандъра, ще получите добра среда за опрашване, която може да се използва и за увеличаване на добива на съседните култури.

3) Репички и моркови

Тези два зеленчука си съжителстват, тъй като се нуждаят от различни хранителни вещества от почвата за растеж. Освен това репичките не пускат много дълбоки корени и узряват по-бързо, докато тези на морковите слизат на дълбоко в земята и отнема по-дълго време, за да се образува плътен и здрав корен.

4) Маруля и патладжан

Засаждането на растения с различни характеристики (по височина, темпове на растеж, период на цъфтеж) създава идеална среда. Този метод се нарича алелопатия и се използва широко в агрономията. Например, високите домати и патладжаните създават сянка на марулята, която в такива условия дава реколта по-продължително време.

5) Невен и броколи

Хората ценят невена заради неговите декоративни и лечебни свойства. А на зеленчуците, като броколи, помага в борбата с листните въшки. На стъблата на цветето се образува лепкава субстанция, която служи като капан за вредителите. В същото време ярките цветя привличат полезните калинки, които се хранят с листни въшки.

6) Алисум и листа на цвекло

Това ранно цвете е отлично растение, което привлича голям брой полезни насекоми и в същото време плаши листните въшки. Благодарение на неговия малък ръст служи като чудесен бордюр между лехите зеленчуци, например на цвеклото.

7) Диня и цъфнал копър

За дините се нуждаете от опрашване, ако искате да получите прилична реколта. Затова засадете до тях растения като копър, резене, за да привлечете правилните насекоми.

Вижте още: Отглеждане на разсад без почва в пластмасова бутилка

8) Латинка и краставица

Както казват ботаниците, цветята със силна миризма отблъскват вредителите, така че съседните зеленчуци се чувстват добре. В допълнение, яркият килим от латинки в комбинация с краставиците е приятен за окото.

Не всички тези комбинации имат научни обосновки, затова ви предлагаме да опитате и да проследите резултата. Експериментите са винаги вълнуващи! Споделете с вашите приятели и близки.

loading...