НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Познайте: Защо си подаряваме и защо се чукаме с яйца за Великден?

Познайте: Защо си подаряваме и защо се чукаме с яйца за Великден?

0
Познайте: Защо си подаряваме и защо се чукаме с яйца за Великден?
Познайте: Защо си подаряваме и защо се чукаме с яйца за Великден?

Ето откъде идва традицията на Великден да се подаряват яйца и да се чукаме с яйца?

Традицията за подаряването на яйца съществува още от библейски времена. Смята се, че след смъртта на Исус, Мария Магдалена тръгнала за Рим, за да проповядва Евангелието. Когато се срещнала с римския император Тиберий, тя му подарила яйце и го поздравила с думите “Христос воскресе.”

Докато му разказвала за Христовото Воскресение, императорът се засмял и казал, че завръщането на Исус от мъртвите е също толкова невъзможно, колкото и бялото яйце в ръката й да се превърне в червено. Преди да изрече това, яйцето в ръката на Мария Магдалена се оцветило в ярко червен цвят.

Оттук идва и традицията на християните да си подаряват великденски яйца преди да се поздравят с думите “Христос воскресе”.

Защо се чукаме с яйца за Великден?

На Великден всички се чукатт с великденски яйца, а победител е този, на когото яйцето остане здраво. Според народните вярвания, той ще бъде здрав през идната година.

Но чукането с яйца не е просто “битка за здраве”. То също така символизира възкресението на Исус от мъртвите. Когато гробът на Исус се отворил, когато той възкръснал, за да обяви новия живот, така и яйцето се чупи, когато от него излиза нов живот.

Когато се чукаме с яйца, всъщност почитаме и си припомняме възкресението на Исус Христос.

Великден се смята, че е празник над празниците, ден, когато Исус доказва своята божествена сила и мощ. Поканете духовния мир и изпълнени с радост прославете Възкресението Христово.

loading...