НАЧАЛО ЗДРАВЕ Куркумата като лек за диабет тип 2 и за намаляване на теглото

Куркумата като лек за диабет тип 2 и за намаляване на теглото

0
Куркумата като лек за диабет тип 2 и за намаляване на теглото
Куркумата като лек за диабет тип 2 и за намаляване на теглото

Какво е влиянието на куркумата върху нивата на кръвната захар?

Хората с диабет тип 2 произвеждат инсулин, но не могат да го използват. С течение на времето високите нива на кръвната захар могат да засегнат всеки орган. Ето защо е необходимо да се грижите за нивото на кръвната захар всеки ден. Трябва да намерите начин за нейното нормализиране.

Слушал съм как много пациенти, използвайки различни природни средства могат да влияят на нивото на захарта. По-надолу в текста можете да прочетете как действа куркумата, когато се използва като лек.

Куркумата като лекарство

В последно време куркумата се споменава все повече като билка с големи възможности за лечение на различни заболявания:

– укрепване на храносмилането

– възстановяване на чревната флора – намаляване на подуването

– почистване на черния дроб и жлъчния мехур

– нормализиране на менструацията

– намаляване на възпалението при артрит

– пречистване на кръвта

– стимулиране на метаболизма

– кожни проблеми

– проблеми с дихателните пътища

– против гъбички и бактерии

– срещу чревни паразити

Резултати от проучването:

Учени от Медицинския университет Харбин и китайския Център за контрол и превенция на заболяванията добавиха още една полезна характеристика на куркумата.

Те открили, че куркумата може да нормализира нивата на кръвната захар при пациенти с диабет тип 2.

Техният екип оценил способността на куркуминоидите да намаляват нивата на свободните мастни киселини при пациенти с това заболяване (куркуминоидите включват куркуминът и неговите екстракти).

Свободните мастни киселини играят важна роля в развитието на инсулинова резистентност. Ако консумацията на куркума може да намали нивото на тези киселини, то е възможно да се намали рискът от развитие на диабет тип 2 или по-добре да се поддържа под контрол.

Учените избрали 100 пациенти, които получавали или 300 мл. куркуминоиди, или плацебо за период от три месеца. В края на тримесечния период, пациентите, които консумирали куркумина и неговите екстракти успели да намалят нивото на глюкоза в кръвта, нивото на хемоглобин А1с, резистентността към инсулин и нивото на свободните мастни киселини. Изследователите подчертават, че количеството на куркуминоидите, необходими за благоприятния ефект, не може да се приеме чрез храната.

Препоръчват консумацията на добавки при хора, страдащи от диабет тип 2, които искат да подобрят нивото на кръвната захар. Всичко това трябва да се направи чрез предварителна консултация с лекар.

Въпреки че все още не е ясно как куркуминът наистина работи за предотвратяване на диабета, факт е, че участниците в проучването, които са го консумирали, не са развили диабет.

Хората, които са приемали куркумин в продължение на 9 месеца, намаляват както теглото, така и обема на талията, което е много важно, тъй като диабет тип 2 е тясно свързан със затлъстяването.

За разлика от тях, тези, които не са консумирали куркума – не показват никакви признаци за загуба на тегло, а това е само още една причина да посегнете към куркумата.

Куркуминът също така има противовъзпалителен ефект и помага в борбата с много заболявания, не само с диабета.

Още нещо много важно за диабет тип 2:

Сомлак Чуенгсамарн, лекар, участвал в това проучване, подчертава, че хората, които имат повишен риск от диабет, трябва спешно да започнат да тренират. Физическата активност е много важна за предотвратяването на това заболяване. Известно е, че всяка дейност, която тялото прави, води до неизбежно изгаряне точно на захарта.

loading...