НАЧАЛО ЗДРАВЕ Погрижете се за артериите си с помощта на тези 10 храни

Погрижете се за артериите си с помощта на тези 10 храни

0
Погрижете се за артериите си с помощта на тези 10 храни
Погрижете се за артериите си с помощта на тези 10 храни

Знаете ли, че хипертонията и високият холестерол са двата основни фактора, които влияят на запушването на артериите?

Артериите са съдове, които носят кислородна кръв от сърцето към всички органи на тялото. Здравата артерия е силна, еластична и гъвкава. Прогресивното запушване на артериите – състояние, известно като атеросклероза, е основната причина за сърдечносъдовите заболявания, включително сърдечните пристъпи, инсулти и заболявания на периферните съдове.

Симптоми на запушените артерии

Симптомите на това състояние зависят от вида въздействие върху артериите.

Сънната артерия: запушване на артерии в главния мозък – състояние, известно като болест на сънната артерия, което се проявява със симптоми като замъглено зрение, говорни проблеми, необясними припадъци, виене на свят, силно главоболие, объркване, внезапна слабост, затруднено дишане, както и загуба на координация.

Коронарни артерии: Коронарната сърдечна болест е резултат от запушени артерии в сърцето, което прави сърцето неспособно да получи достатъчно кръв. Това се проявява със симптоми като болка в гърдите, изтръпване на челюстта, шията, ръцете, рамото и болки в гърба, задух и сърцебиене.

Бъбречна артерия: хроничното бъбречно заболяване се развива от запушени бъбречни артерии в бъбреците. Прогресивните симптоми обикновено включват загуба на апетит, затруднена концентрация, изтръпване на ръцете и краката, подуване, умора и гадене.

Периферни артерии: Периферното артериално заболяване се развива от натрупването на плаки в областта на таза, краката и ръцете. Ако са блокирани или стеснени, тези артерии водят до изтръпване и болка.

Какво кара вашите артерии да бъдат запушени?

Атеросклерозата се определя като втвърдяване или удебеляване на артериите. Това позволява нормалното протичане на кръвта. Но има няколко фактора, които могат да повредят ендотелните клетки, включително свободни радикали, повишени нива на хомоцистеин, тромбоцитни клетки и дефицит на витамин С.

Плаката се натрупва, когато определени вещества не могат да излязат от атеросклеротичната лезия. Тези натрупвания включват токсични метали, клетъчни отпадъци, холестерол, калций и мазнини.

Въпреки, че действителната причина за запушването на артериите остава неясна, все повече доказателства сочат, че атеросклерозата е сложно състояние, което може да започне в детството и да се развива с напредване на възрастта. Известно е, че фактори като диабет тип I, диабет тип II, инсулинова резистентност, тютюнопушене и хипертония са вредни за артериите.

10 натурални продукта за почистване на артериите. Ето няколко добре проучени продукти, които напълно ще изчистят артериите ви:

1) Куркума

Тази популярна подправка съдържа куркумин, съставка със силни кардиозащитни свойства. Смята се, че екстрактът на куркумата помага за намаляване нивата на лошия холестерол и натрупването на плаки в артериите. Според проучване през 2011 г. куркумата намалява нивата на холестерол и потиска ранните атеросклеротични лезии дори по-добре от лекарствата, понижаващи холестерола.

2) Чесън

Научно е доказано, че чесънът помага за предотвратяване на сърдечни заболявания, забавя атеросклерозата и понижава кръвното налягане. Както е оказано в изследване от 1999 г.  чесънът е доста ефективен за предотвратяване на натрупването на плаки в артериите.

Друго проучване през 1999 г. показва, че чесънът намалява риска от сърдечен удар и инсулт с повече от 50%. В крайна сметка, през 1997 г.  е установено, че чесънът работи добре, когато става въпрос за предотвратяване и лечение на атеросклероза.

3) Джинджифил

Джинджифилът е известен със своите мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Той съдържа силни съединения, които защитават организма. Едно проучване през 2000 г. установява, че екстракта от джинджифил има възможност да намали лошия холестерол и триглицеридите в кръвта.

4) Кайенски пипер

Кайенският пипер съдържа капсаицин, вещество, което естествено понижава лошия холестерол. Той също може да намали риска от инфаркт и инсулт и да подобри кръвообращението.

5) Лимон

Не само намалява нивото на холестерола, но също така предотвратява оксидативното увреждане и поддържа здравето на артериите. Този цитрусов плод е богат на витамин С и е полезен за намаляване на общия холестерол, инхибиране на тромбоцитната агрегация, намаляване на възпалението и подобрява състояние на артериите.

6) Канела

Канелата намалява различните рискови фактори, свързани с атеросклерозата и сърдечните заболявания. Според проучване от 2003 г. 1 грам, 3 грама или 6 грама канела на ден могат да намалят лошия холестерол, общия холестерол, триглицеридите и глюкозата при диабетиците.

7) Ленено семе

Лененото семе помага да се почистят артериите поради тяхното високо влакнесто съдържание. Също така съдържат омега-3-киселина, която спомага за намаляване както на кръвното, така и на възпалението. В проучване от 1997 г. лененото семе намалява развитието на атеросклерозата на аортата с 46% при зайците.

8) Кисело зеле

Според проучване от 2007 г. кимчи (пробиотична рецепта на кисело зеле и лют пипер) съдържа съединения, които пречат на развитието на аортната атеросклероза при зайците с висок холестерол. Освен това, киселото зеле унищожава химикали като инсектицид хлорпирифос и бисфенол А.

9) Сусам

Редовната консумация на сусамови семена помага да предотвратите прогресирането на атеросклерозата. Според проучване от 2006 съдържанието на мазнини в сусамовото масло помага за инхибиране на образуването на атеросклероза, нивата на лошия холестерол и триглицеридите в мишките.

10) Сок от нар

Нарът е пълен с киселина, която помага за почистване на артериите и е естествен начин да се справите с атеросклерозата. Той съдържа много здравословни хранителни вещества, като селен и магнезий. Според проучване от 2009 г., използването на 240 мл сок от нар на ден в продължение на 18 месеца значително забавя развитието на болести в сънната артерия.

Вижте още: Упражнение с орехи, което премахва стреса и напрежението

Други природни лекарства за запушени артерии.

Продукти: Кокосово масло, аспержи, семена чиа, броколи, семена сминдух, авокадо;

Хранителни добавки: витамин В6, фолиева киселина и антиоксиданти, като витамин С, витамин Е, екстракт от гроздови семена; физически упражнения.

loading...