НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА За красиви теменужки, спазвайте тези правила за отглеждането им!

За красиви теменужки, спазвайте тези правила за отглеждането им!

0
За красиви теменужки, спазвайте тези правила за отглеждането им!
За красиви теменужки, спазвайте тези правила за отглеждането им!

Красивите теменужки са едни от най-прелестните и същевременно лесни за отглеждане цветя. При желание и достатъчно грижи можем да им се радваме през цялата година. Изключително красиви и с богата цветова гама, теменужките са цветя, допринасящи за домашния уют и красотата във всеки двор.

С помощта на тези основни правила, аз отглеждам цяла цветна градина от теменужки на перваза на прозореца си.

Правила за отглеждане на теменужки

  • Поставете саксията с растението на уютно място, където има достатъчно светлина, но не прекалено много слънце. Предпазете теменужките от пряка слънчева светлина по обяд. Най-добре е да ги поставите на западен прозорец или да закачите плътни завеси.
  • Изберете за засаждане малка саксия, около десет сантиметра и не повече от тринадесет сантиметра в диаметър. Материалът за предпочитане е пластмаса.
  •  Осигурете добър дренаж, като запълните саксията до половината с натрошени парчета от керемида и добавите малко дървени въглища.

Важно за растението е правилното поливане. Използвайте само топла вода, сипвайки я на дъното, веднъж на седем дни. Можете да поставите саксията в съд с топла вода, в който е разтворен малко количество тор. Само водата не трябва да се излива отгоре върху съда!

Подхранвайте теменужките два пъти месечно по време на появата на цветовете. Когато растението е спокойно, достатъчно е да се наторява веднъж на всеки тридесет дни.

Пресаждайте цветята всяка година, дори ако те са покрити с пъпки. Може да оставяте саксията същата, но почвата трябва да смените с прясна.

Теменужката се нуждае от пръскане и измиване. Ако по листата се е натрупал прах, напръскайте я с душа в банята и оставете водата да се отече навън. В никакъв случай не слагайте цветето мокро на прозореца, в противен случай по него ще се появят петна.

Размножаването на цветето става чрез листата, засаждайки здравите в отделен съд. Бъдете търпеливи, тъй като те може да не се променят видимо дълго време и да ви изглежда, че умират. Всички промени се извършват под земята и поради това не се виждат. Можете също така да сложите листо във вода и да изчакате, докато се образуват корени и едва след това да го засадите в почвата.

 

 

Редовно подрязвайте теменужките и оформяйте храст, отстранявайки повредените листа, сухите цветя и стебла. Вече знаете как да се грижите правилно за саксийните теменужки.

Както навярно се убедихте, не е толкова трудно, колкото изглежда на пръв поглед. Желая ви късмет!

loading...