НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Психологически методи за комуникация, които ще ви бъдат от полза!

Психологически методи за комуникация, които ще ви бъдат от полза!

2278
0
Психологически методи за комуникация, които ще ви бъдат от полза!
Психологически методи за комуникация, които ще ви бъдат от полза!

Независимо колко се говори за уникалността на всеки човек, все пак поведението на всички като цяло може да се счита за идентично. Действията, които извършваме спонтанно, обикновено са сходни и затова психологията позволява не само да разберем що за личност е човека срещу нас, но и да го управляваме.
Най-простите и най-ефективните методи за комуникация могат безопасно да се прилагат в ежедневието:

В случай, че отговорът на събеседника не ви хареса: например, той не иска да ви каже нещо, изразява се неясно или лъже, няма нужда да му задавате допълнителни въпроси. Вместо това тихо и внимателно го погледнете в очите – тази техника внушава доверие и напомня на човека докъде е стигнал в разказа си.

Ако някой ви крещи, положете усилия да запазите спокойствие, като същевременно останете колкото се може по-невъзмутими. Първата реакция след вашето поведение може да бъде гняв от ответната страна, но скоро ще отшуми и ще прерасне в нещо друго, а именно в чувство за вина. Почти сигурно в такава ситуация е, че онзи, който ви е нападнал словесно, пръв ще ви се извини.

Ако знаете, че някой ще ви критикува (ще говори за вас или ще ви обвинява в нещо), опитайте се да застанете близо до него – най-добре от едната му страна. В този случай той ще се почувства неудобно и ще каже по-малко негативни неща за вас, отколкото ако се намирате на разстояние от него.

Консумирането на храна е свързано със спокойствие и мир, тъй като правим това най-често у дома, с близки хора и в позната обстановка. Ето защо, ако се почувствате несигурни или притеснени, просто сложете дъвка в устата си: това ще излъже мозъка ви, че се храните и ще ви накара да се чувствате по-уверени и спокойни.

Старият и доказан начин, използван от много студенти преди изпит: представете си, че този, който ви изпитва или пред когото трябва да се представите, е ваш близък приятел или роднина. Тогава ще ви бъде много по-лесно да отговорите и ще се почувствате по-спокойни. Този трик работи успешно и преди интервю за работа!

Ако всички хора в една група се разсмеят заедно на някоя шега, всеки от групата инстинктивно ще погледне към човека, когото харесва най-много или към онзи, с когото би искал да е най-близък. Ето защо, ако наблюдавате внимателно очите на всички, докато се смеят на обща шега – ще научите много за отношенията между членовете на съответната група.

Когато се срещате с някого, изразете малко по-силна радост от обичайното: например, искрено се усмихнете или се опитайте да кажете неговото име с топъл тон. Ако повтаряте този трик достатъчно време, скоро ще усетите, че започвате да разчитате повече на този човек, както и че той ви се доверява повече.

Ако работата ви е свързана с хора, е възможно да ги “принудите” да се държат по-учтиво и любезно с вас като поставите огледало зад бюрото си. Така, когато събеседниците ви идват към вас, те винаги ще виждат своето отражение. По правило хората винаги се опитват да изглеждат възможно най-добре в огледалото… затова бъдете сигурни, че ще ви се усмихват!

Искате ли да привлечете вниманието на някой човек? Загледайте се внимателно в нещо, което се намира точно зад раменете му. В момента, в който усетите, че сте хванали погледа на човека, бързо погледнете в очите му/й и се усмихнете мило. Работи безотказно!

Всъщност можем да контролираме чувството за стрес: когато се усещате че сте много притеснени, започвате да дишате по-дълбоко, а сърцето ви забива по-учестено. Ако се опитате да дишате по-спокойно и да балансирате сърдечния си ритъм, ще успеете да контролирате и нивото на стрес. Това е изцяло във вашите ръце!

За да спечелите симпатиите на някои човек на първа среща, опитайте се да се вгледате в очите му и да прецените какъв точно цвят са.

Когато искате да получите нещо – вдигнете залога. Това означава да декларирате по-големи претенции и изисквания, отколкото имате. Най-вероятно събеседниците ви няма да се съгласят с тях и ще ги отхвърлят. След това предложете онова, което действително искате от тях. Психологически е доказано, че когато предложите нещо по-малко, след като сте предложили по-голямо, хората обикновено приемат по-малкото.

Околните са инстинктивно привлечени от онези, които са уверени в себе си и в своите действия. Затова просто демонстрирайте увереност, че знаете за какво говорите (дори да не е така!).

Накрая бихме искали да ви разкрием един трик бонус:

Знаете ли, че мимиката на лицето е по-тясно свързана с нашите емоции, отколкото предполагате?

Вижте още: Тази постройка прилича на гараж, но погледнете я отвътре!

Вдигаме веждите си, когато сме учудени или нещо ни е докоснало и присвиваме очи, когато плачем. Но и обратно: изражението на нашето лице директно се отразява на нашите емоции!

loading...