НАЧАЛО ЗДРАВЕ Лененото семе и информацията за него, която трябва да знаете

Лененото семе и информацията за него, която трябва да знаете

0
Лененото семе и информацията за него, която трябва да знаете
Лененото семе и информацията за него, която трябва да знаете

Истината за лененото семе, която всеки трябва да знае, особено жените над 35 години!

Лененото семе е богато на микроелементи, манган, диетични фибри, омега-3 мазнини и витамин В1. Данните показват, че то може да помогне за намаляване на риска от рак, инсулт, диабет и сърдечни заболявания.

Ленът е растение – едно от най-старите влакнести култури, за което се знае, че е култивирано 3000 г. пр. Хр. във Вавилон, Китай и Египет.

Семена са богати на здравословни хранителни вещества, антиоксиданти, диетични фибри, витамини и минерали. По този начин те предлагат широк спектър от ползи за здравето: съдържат както неразтворими, така и разтворими видове влакна и фибри.

Лененото семе съдържа лигнани, антиоксидантни свойства на фитоестрогените, които са 75-800 пъти по-високи в сравнение с другите растителни продукти.

Една супена лъжица смляно ленено семе съдържа 1,8 грама омега-3 мазнини, което е напълно необходимо за здравето на сърдечно-съдовата система.

“Наличните данни показват, че лененото семе намалява риска от рак на гърдата”, отбелязват учените. “Ленът показва антитуморни ефекти в гръдната тъкан на жени с риск от развитие на рак на гърдата и може да предпази от първичен рак на гърдата. Рискът от смърт може да бъде намален и при хората, живеещи с рак на гърдата.”

Както беше споменато по-рано, ленените семена съдържат лигнани, фитоестрогени, известни със своите антиоксидантни и противоракови свойства. Те блокират ензимите, които участват в метаболизма и оказват влияние върху растежа и метастазите на туморните клетки.

Според Кели К. Фицпатрик, директор по здраве и хранене в Канада, последните проучвания показват, че лененото семе работи като превантивна мярка срещу рак на гърдата, рак на дебелото черво и рак на простатата.

Както бе установено в проучването от 2010 г., публикувано в списание “Гинекологична онкология” при кокошките, които получават 10%, обогатена храна с ленено семе за една година, “значително се намалява риска от тумори на яйчника”, както и се наблюдава “общо подобряване на здравето и намаляване на смъртността.” Тези изследователи заключават: “Резултатите могат да послужат като основа за клинично проучване, което оценява ефективността на лененото семе като хемосупресивен фактор за рак на яйчниците при жените”.

1) Сърдечно-съдови заболявания

Омега-3 мазнините помагат на сърдечно-съдовата система, защото имат противовъзпалителни свойства, намаляват кръвното налягане и регулират сърдечния ритъм. Те могат да бъдат полезни и за лечение на сърдечна недостатъчност и аритмията. Лигнаните в ленените семена намаляват натрупването на атеросклеротична плака с 75%.

Редовното използване на ленено семе помага за намаляване на холестерола. Проучване, включващо жени в менопаузата, показва значително намаляване на нивата на лошия холестерол, след като жените консумират ежедневно четири супени лъжици ленено семе.

2) Диабет

Редовната консумация на лигнани в лененото семе спомага за подобряване на нивата на кръвната захар.

3) Възпаление

Омега-3 мазнините в ленено семе помагат за намаляване на възпалението, свързано с астма и болестта на Паркинсон, чрез блокиране на освобождаването на проинфламаторни агенти.

Вижте още: Силната болка в ставите ще бъде премахната с тази уникална рецепта

4) Симптоми на менопауза

Според проучване на жените по време на менопауза през 2007 г., използването на две супени лъжици смляно ленено семе два пъти дневно намалява интензивността и честотата на горещите вълни. Жените изпитват разлики след приемане на ленено семе след една седмица и получават най-голяма полза в продължение на две седмици.

Препоръчително е да използвате 1-2 супени лъжици сухо ленено семе дневно.

loading...