НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Как да отглеждате картофи? Супер идея за добра реколта!

Как да отглеждате картофи? Супер идея за добра реколта!

0
Как да отглеждате картофи? Супер идея за добра реколта!
Как да отглеждате картофи? Супер идея за добра реколта!

Отглеждането на картофи никога не е било толкова лесно!

Дядо и баба прекараха целия си живот в едно малко село и, както повечето селяни, притежаваха малка къща с голяма градина наблизо. Докато били млади лесно обработвали подобна квадратура. С възрастта обаче им беше все по-трудно, така че често ходихме на село, за да им помагаме със селскостопанската работа. В края на август – началото на септември беше един от най-трудните периоди: цялото семейство копаеше картофи.

Реколтата зависеше от това колко добре беше подготвен компоста от дядо, дали храстите са преработени навреме, дали са успели да се отърват от вредителите, преди да причинят непоправими щети. Да, и климатът също беше важен. Баба ми често се притесняваше дали ще има достатъчно реколта за зимата и за добитъка. Ах, само ако знаехме за този метод в онези години!

Как да отглеждате картофи? Картофена кула

Може би първоначално идеята е възникнла в съзнанието на онези, които не са притежавали голяма градина, а парите за закупуването на картофи не винаги са били достатъчни. Трябва да купите няколко десетки метри мрежа и да направите кули, в които да можете да отглеждате един от най-популярните зеленчуци.

Купете от пазара обикновената мрежа, която често фермерите използват за ограда. Направете малък вертикален цилиндър от мрежата. Приблизителната височина на тази самостоятелно изработена структура трябва да бъде 0,6-1 метра в диаметър.

Долната част на кулата напълнете със слама. Отгоре добавете около 0,5 м почва. Поставете картофите на 10 см от края на цилиндъра и на 15 см един от друг.

След това отново поствете слой слама, слой почва и картофи. Поставете маркуча за поливане между слоевете. Продължете до запълването на цилиндъра.

Реколтата може да бъде събрана след 3 месеца. Казват, че от 5 кг картофи е възможно да получите 25 кг. Така че, ако имате няколко такива кули, няма да се наложи да купувате каротфи от магазина.

Вижте още: Без повече комари: Засадете тези растения в градината си!

Кулите се поставят на слънчево място, така че нищо да не пречи на пряката слънчева светлина. Почвата трябва да остане влажна, но и да не прелива от вода. Почвата може да бъде предварително смесена с компост, така че реколтата да е изобилна.

Ако искате да отглеждате картофи, използвайте този метод. Дори малкият парцел земя може да се превърне в идеално място за отглеждане на домашни картофи за цялото семейство и дори роднини.

loading...