НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Научно доказано е: Добротата не се връща при нас

Научно доказано е: Добротата не се връща при нас

0
Научно доказано е: Добротата не се връща при нас
Научно доказано е: Добротата не се връща при нас

Добротата е характерна черта, за която има различни мнения. Някои хора казват, че винаги трябва да поставяте себе си на първо място, докато други твърдят, че е много важно да помислите и за нуждите на други хора. Но учените дошли до невероятно заключение, свързано с вредните последици от алтруизма.

Има една епидемия от самота в света, която според изследователите е еднакво вредна за здравето, както и тютюнопушенето. Въпреки че има сериозни доказателства, че социалните дейности са също толкова важни, колкото и физическата активност, хората не полагат усилия да поддържат добри социални отношения, докато непрекъснато се опитват да тренират и да внимават за храната си. Нормално е, както при всички останали дейности, поддържането на контакт с хората изисква време, енергия и понякога пари. Но какви са ползите от добротата и щедростта?

Съществуват известни ползи, поне доколкото експертите в еволюционната психология са развили теорията за конкурентния алтруизъм. Според тази теория, хората, които помагат имат по-висок статут в обществото и по този начин имат повече възможности за избор на потенциален партньор. Освен това, последните изследвания показват, че алтруистите са доволни от техния живот и нямат проблеми с депресията.

Алтруизмът обаче има и друга страна. Проучванията показват, че някои хора са твърде добри. При хората, които всекидневно помагат на другите, се забелязват симптоми на стрес и влошено психическо състояние. Не става въпрос само за хората, работещи в сферата на здравеопазването, но и за тези, които се грижат за членове на семейството си. Необходим е баланс между грижа за другите и за самите себе си и упорита работа. Въпреки че осъзнаваме колко е важно да отделим време за себе си, това не е толкова лесно да се направи.

Добротата обаче означава, че имате топла личност, не сте манипулативни, агресивни и отмъстителни. Това не е толкова полезно според някои проучвания, които доказват, че гневът и потискането на гнева влошават здравословното състояние. Най-добре е да избягвате гнева, а ако се ядосвате, трябва да го покажете. Не е необходимо винаги вие да успокоявате ситуацията.

loading...