НАЧАЛО НАЧИН НА ЖИВОТ Понякога ми беше трудно да живея само с един родител

Понякога ми беше трудно да живея само с един родител

0
Понякога ми беше трудно да живея само с един родител
Понякога ми беше трудно да живея само с един родител

Изповед на една майка: Няма да лъжа, понякога ми беше трудно да живея само с един родител.

Марияна е израснала само с майка си. Родителите й се разделили, когато била дете.

Днес, когато и тя вече е майка, се чуди и “сваля шапка” на майка си, за това, че се е борила и успяла сама в живота. Тя поставила децата си на първо място, без да се оплаква за нищо.

Няма да лъжа. Докато растях, понякога ми беше много трудно.

Майка ми беше самотна майка. По професия беше учителка и по цял ден беше с деца и се прибираше у дома напълно изтощена.

Понякога беше толкова уморена, че когато се прибереше вкъщи, се заключваше в стаята си и мълчеше. Имаше много сълзи и кавги. Понякога се карахме тежко, понякога плачех. Понякога тя плачеше.

Но имаше и добри дни, когато всички се успокоявахме. В следобедните часове водеше мен и сестра ми в града за сладолед. Понякога просто се возехме наоколо. Понякога ходехме на кея.

Винаги съм обичала майка си и аз я уважавах невероятно, въпреки всички караници. Тя беше моята опора. Знаех, че ме обича безусловно. Винаги съм знаела, че ще бъде близо до мен. И това е причината аз и сестра ми да се превърнем в силни жени.

Дали разводът се отразява на децата? Разбира се, аз и сестра ми станаха независими жени, които знаят как да обичат от цялото си сърце.

Не осъзнавах какво прави майка ми за нас, докато самата аз не станах майка. Най-ранните години от детството на моето дете бяха доста трудни. Нямах достатъчно мляко,имах доста задължения и спях съвсем малко. Опитах се да задоволя нуждите на това малко създание, чието съществуване зависеше от мен.

Но аз имах подкрепа. Имах мъж до себе си, който ми помагаше в отглеждането на детето ни.

От тази гледна точка не разбирах как майка ми се е справяла с това сама. Баща ми беше добър баща. Той беше до мен, когато бях дете. Но когато се роди сестра ми, майка ми беше сама в тези безкрайни, безсънни нощи. Помагах, но все пак бях само на 5 години, така че моята помощ беше ограничена.

Нямам представа как е успяла, но невероятно много съм й благодарна.

Аз не съм самотна майка, но имам скъпи приятелки, които са и наистина се опитвам да ги подкрепя с цялото си сърце. Ако има едно нещо, което мога да кажа на самотните майки, това е:

Можете да се справите!

Вие сте чудесни. Не сте съвършени. Всички майки са несъвършени. Но с усилията и присъствието си създавате магия за своите деца. Дайте всичко, дори когато мислите, че не можете да се справите. Това, от което се нуждаят вашите деца сте ВИЕ. Вашето присъствие и любов. Това е тяхната котва.

Знам, че лежите в края на деня и плачете. Знам, че искате да бъдете двама родители по едно и също време. Искате някой да ви помогне. Просто искате да дремнете за кратко, да спите няколко допълнителни часа на ден.

Но вие сте страхотни! И най-важното нещо, което трябва да знаете: Вашите деца ще бъдат добре. Вашите деца ще бъдат щастливи.

Благодаря ти. Благодаря ти за всичките тези години кръв, пот и сълзи в живота. Благодаря ти, че жертва съня си и здравето си.

Децата може да не ви благодарят, но те наистина оценяват това. Знам, че не винаги изглежда така, но всеки ден правите най-важното нещо в света. Така че, отпуснете се, дръжте децата близо до вас и бъдете щастливи.

loading...