НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Вашият килим е замърсен? Тези методи ще премахнат всяко петно!

Вашият килим е замърсен? Тези методи ще премахнат всяко петно!

0
Вашият килим е замърсен? Тези методи ще премахнат всяко петно!
Вашият килим е замърсен? Тези методи ще премахнат всяко петно!

Какъв би бил интериора на дома ви, ако няма нито един елемент, който да го направи по-удобен и уютен. Няма нужда да измисляте нищо ново – постелете килим, в който да потъват краката ви всеки път, когато минавате по него. Някои успяват да намерят обаче съществен минус в тази идилия – почистването. Да, почистването на такъв килим не е лесна и евтина задача. Но…

Използвайте друг начин. Пригответе смес, която буквално изтласква мръсотията от килима. Никакви химически съставки – само това, което е в кухненския шкаф на всяка домакиня. Смесете няколко основни продукта, нанесете, изчакайте 20 минути и подсушете повърхността. Направете това по време на пролетното почистване и не се притеснявайте за мръсотията поне месец.

3 начина за почистване на килима

Да ​​кажем, че единия от тях е по-малко ефективен, а другия постига супер резултати, ще бъде грешка. Можете да изпробвате всеки метод и да изберете този, който ви допадне по всички параметри: цвят на килима, тип замърсяване, очакван резултат.

1) Сол и сода

Необходимо е да почистите замърсената зона (петната) със смес от обикновена сол и сода. Изчакайте 20 минути и просто почистете с прахосмукачката. Това е отлично средство в борбата срещу малките мазни петна. Предпочитан е заради неговата ефективност и безопасност.

2) Оцет

Разредете 20 мл оцет в 1 литър вода. Поставете чист парцал в разтвора и избършете килима с него. Изчакайте 20 минути, след което избършете килима със сух парцал. След това минете с прахосмукачката. Така ще можете да върнете първоначалния вид на килима.

3) Чай

Тъмните килими също трябва да бъдат почистени. А избелващите средства оставят петна. Ето защо трябва да използвате чай. Сварете чая. Прецедете го. Полейте с чая замърсения участък от килима. Изчакайте да изсъхне напълно, след това го почистете с прахосмукачката.

Препоръчваме ви да не използвате твърди четки. Те не само повреждат структурата на килима, но и разпространяват петната, вместо да ги отстраняват. Всеки път, когато почиствате, използвайте мека четка и я движете по посока на косъма.

Вижте още: Премахнете петната с помощта на 5 много прости трика

Както можете да видите, почистването може и да не бъде с химични и опасни средства, а евтино, просто и с резултат, достоен за възхищение. Всичко, от което се нуждаете, е в най-близкия шкаф. Изпробвайте метода, който харесахте при следващото почистване.

loading...