НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Хитрост при отглеждането на домати за богата реколта

Хитрост при отглеждането на домати за богата реколта

0
Хитрост при отглеждането на домати за богата реколта
Хитрост при отглеждането на домати за богата реколта

Ние отглеждаме нашите домати, както много други – на открито, на редове. Първите растения садим в края на април и ги покриваме с найлон. Последната партида разсад за постоянно местообитание определяме за първите дни на май. Това позволява да удължим периода на консумация на зеленчуци.

Когато доматите пораснат, забиваме метални тръби, разтягаме тел между тях и привързваме растенията към него.

И тогава – основният метод: пътеките и редовете мулчираме с окосена трева. Ние я слагаме, без да пестим, дебел слой (около 10 см). Прясно окосена или суха – няма значение каква е. И е по-добре, ако тревата е ситно окосена – косим я с тример оказва се идеално. И, разбира се, без семена.

За какво допринася това?

1. Почвата остава влажна за дълго време. Тревата значително намалява изпарението на влагата.

2. Земята става рохка. В нашата градина почвата е черноземна и има една лоша черта – изсъхва, покрива се с твърда кора и пукнатини. Кората не позволява корените да дишат. А с тревата това не се случва, почвата под нея винаги е в рохко състояние. И в нея има много земни червеи.

3. Доматите на практика не се разболяват от фитофтора. Патогените върху растенията обикновено попадат по време на поливане или дъжд – заедно с калта се придържат към листата и плодовете. А когато редовете са покрити с трева, доматите винаги остават чисти.

4. Растенията получават допълнително захранване. Тревата се разлага доста бързо и долният й слой се превръща в органичен тор. А през есента ние копаем двора заедно с остатъците от мулч. До пролетта не остава следа, но почвата остава рохка!

5. Плевелите не растат. Коренищата на многогодишните, разбира се, ще пробият през мулча, но ние нямаме в градината.

Но едногодишните не могат да пробият тази преграда.

6. Лесно е да се грижите за доматите. Необходимо е да премахнете колтуците и най-долните листа на растението. И ще имате богата реколта. Дъждът на улицата продължава да вали. През това време и няколко дни по-късно в градината не може да се влезе – кал. Но с тревата това не е проблем – отидете при редовете, обувките винаги са чисти, растенията – също.

7. Реколтата е по-богата. Тъй като почвата под тревата е винаги влажна, в рохко състояние, корените дишат, растенията се хранят, патогените не попадат върху листата – реколтата винаги е отлична!

Между другото, тревата може да се постави не само за домати, но и за краставици, картофи, чушки, патладжани. Да, почти за всички култури, освен може би за кореноплодните.

loading...