НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА След такова подхранване, стайните растения растат като луди

След такова подхранване, стайните растения растат като луди

1
След такова подхранване, стайните растения растат като луди
След такова подхранване, стайните растения растат като луди

След такова подхранване, стайните растения растат като луди

Преди година моите саксийни цветя почти не цъфтяха, а някои дори започнаха да умират. Харесвам много моите зелени домашни любимци и да се грижа за тях. Само в подхранването не съм добра все още.

Но да преминем към правилния тор – залог за страхотни стайни цветя. Обърнах се към моята приятелка Светлана, която има успешен блог за градинарство за съвет за подхранване на растенията.

Светлана ми каза, че не е необходимо обезателно да купувате готови продукти, защото в домашния арсенал можете да намерите средства, които да заменят препаратите и да улеснят грижите за растенията. А ефектът от тях е много по-добър!

Представяме ви 7 естествени торове, които ще помогнат на вашите растения да получат красиви цветове и зелени пищни листа. След такова подхранване, растенията растат като луди.

Варианти за подхранване

1. Пдхранване на растението с банани
Останалата бананова кора трябва да бъде нарязана и изсушена.

Когато пресаждате растенията, запълнете земята със слой от изсушени парчета бананова кора или просто ги смесете с почвата. Можете също така да смелите кората на бананите в кафе машина. Получава се, тъмно кафяв прах, който посипвате в саксията преди поливането или се разрежда с вода и се използва като течен тор.

Такова подхранване с банан е подходящо за цъфтящи растения.

2. Мая
Маята при торенето на стайни растения стимулира растежа им. Благодарение на редица вещества в дрождите се увеличава минерализацията на органичните вещества и се активира отделянето на въглероден диоксид в почвата.

За да приготвите разтвора, разбъркайте 10 гр. мая с една супена лъжица захар и залейте с един литър престояла вода. Предварително накисната за 2 часа, рзредете този продукт с вода в съотношение 1: 5 и полейте растенията.

3. Дървесна пепел
Това е отлично средство за предотвратяване на болестите по домашните растения. Тъй като тя съдържа голям брой микроелементи, е просто незаменима за торене на стайните растения.

Добавете супена лъжица пепел към един литър гореща вода и накиснете бъдещия тор за една седмица. Периодично разбърквайте настойката.

Поливането на растенията с тази смес се прави веднъж на 10 дни, като предварително проверявате дали почвата е суха.

4. Минерална вода
Знаете ли, че минералната вода може да бъде много полезна и за торене на растения?

Преди да полеете растението с минерална вода обаче, вижте етикета за количеството калций и магнезиеви соли, които съдържа. За съжаление, не всички растения понасят този състав добре, например, с минералната вода не трябва да се поливат хортензии и азалии. Освен това такава вода трябва да бъде престояла.

5. Кафе
Добавете утайката от кафето към почвата на стайните растения. Тя съдържа много азот, а растенията го харесват много.

Растението не бива да се полива обилно след добавяне на кафето, така че азотът да се разпредели равномерно. В допълнение, кафето прави почвата по-рохкава.

Утайката от кафе се понася добре от растения, които предпочитат киселинни почви. Например, хортензия при такива условия ще цъфти много красиво.

6. Отвара от картофи
Сварете обелени картофи в емайлирана тенджера и прецедете, оставете водата да се охлади. След това полейте растенията.

Обърнете внимание, че не трябва да се съхранява. За следващия път, по-добре да приготвите нова!

7. Коприва
Копривата е просто прекрасно средство за възстановяване на изчерпаната почва.

За да създадете тор, ще ви трябват 100 грама прясна коприва, която да залеете с 1 литър вода, покрийте и оставете да престои за 24 часа. След прецеждане, разредете тинктурата с вода в съотношение 1:10.

Цветята са неизчерпаем източник на вдъхновение. Но не всеки има възможност да ги отглеждаме у дома. Первазът на прозореца ще спаси ситуацията, именно той ще се превърне в разцъфнал оазис насред апартамента.

При торенето на стайни растения, не забравяйте едно правило: по-добре е да се подхранват, отколкото да се пренасищат. Излишните хранителни вещества нарушават равномерното развитие на растенията и дори могат да доведат до тяхното заболяване и гибел.

Грижете се правилно за растенията и те със сигурност ще ви се отблагодарят с великолепен цъфтеж, щедър растеж и листа.

loading...