НАЧАЛО ЗДРАВЕ Броколи притежава невероятни ползи за нашето здраве! Вижте защо!

Броколи притежава невероятни ползи за нашето здраве! Вижте защо!

0
Броколи притежава невероятни ползи за нашето здраве! Вижте защо!
Броколи притежава невероятни ползи за нашето здраве! Вижте защо!

Броколи е зеленчук, богат на хранителни вещества и минерали, които имат многобройни здравословни ползи, особено за храносмилането, за сърдечносъдовата система и имунна система да бъде способна да ни предпазва от възпалителни болести и дори рак.

Подобно на останалите кръстоцветни (зеле, карфиол и т.н.), броколито е изключително важно в превенцията на много видове рак, като например рак на гърдата, на простата, на червото и т.н.

Съдържа висок процент антиоксиданти, отлага застаряването на клетката, следователно и на кожата ни.

Добро е за зрението, спомага да прочистването на черния дроб, защитава от остеопороза, регулира холестерола.

Добър източник на калций за костите ни, намалява хроничните възпаления, предпазва от диабет и т.н.

Трябва да конусмирате поне три пъти в седмицата, леко сготвено.

  1. Намалява холестерола

Броколи е храна, богата на разтворими фибри, които се срързват с холестерола в кръвта и по този начин улесняват усвояването му от черния дроб, подпомагайки за поддържането на контролирани нива на холестерол в тялото.

  1. Предпазва от сърдечносъдови болести

Освен, че намалява холестерола, броколито пази кръвните съдове здрави и затова те са способни да поддържат едно нормално кръвно налягане. В допълнение, зеленчукът съдържа сулфорафан, субстанция с противовъзпалителни качества, която предпазва от появата на лезии в кръвните съдове и развиването на болести на коронарните артерии.

  1. Улеснява храносмилането

Броколи е много начин за поддържане на храносмилателните процеси да работят нормално, тъй като богатия състав на сулфорафан помага за регулиране на количествата бактерия в стомаха, предпазвайки от появата на язви и гастрити.

  1. Запек

Броколи е зеленчук, който съдържа 1 грам фибри на 10 калории, поради което е отлично естествено средство за подобряване на функцията на червата и предпазване от запек.

  1. Предпазва зрението

Лутеинът, съдържащ се в броколито, помага за защитата на очите спрямо увреждането и отслабването на макула и развиването на перде (катаракта), проблем, водещ до замъглено виждане, особено при старите хора.

  1. Предпазва от проблеми със ставите

Броколито е зеленчук с отлични противовъзпалителни качества, които помагат в намаляването на възпаления на ставите и могат да забавят развитието на проблеми като остеоартит.

  1. Предпазва от поява на рак

Броколи е богат на сулфорафан и естествен 3-карбинол, субстанции, които действат като антиоксиданти, помагащи да се предпази тялото от развитие на различни видове рак, най-вече на стомаха и на дебелото черво.

loading...