НАЧАЛО ЗДРАВЕ Защо да включите джинджифила във вашия хранителен прием?

Защо да включите джинджифила във вашия хранителен прием?

0
Защо да включите джинджифила във вашия хранителен прием?
Защо да включите джинджифила във вашия хранителен прием?

Полезните качества на джинджифила са известни отдавна. Коренът се използва в готвенето, медицината и козметиката в суха, смляна, маринована и свежа форма.

Все още не сте използвали джинджифил? Ето 8 причини, поради които трябва да започнете да го правите!

1) Джинджифилът облекчава проблемите с храносмилането.

Доказано е, че фенолните съединения в джинджифила увеличават активността на липазата и другите храносмилателни ензими. Тези ензими спомагат за стимулирането на производството на слюнка и жлъчен сок, което позволява продуктите и течностите да преминават по-гладко през стомашно-чревния тракт.

Изследването, в което участват 24 здрави души, които приемат 1,2 грама джинджифил на прах преди хранене, установява подобрение в храносмилането и 50% намаляване на стомашните нарушения.

2) Джинджифилът облекчава гаденето.

Джинджифиловият чай или настъргания суров джинджифил е безопасно домашно средство против гадене, което се случва по време на бременност или при здравословни проблеми.

Обяснение за защо джинджифилът облекчава гаденето, все още няма. Все пак е известно, че веществата, които се съдържат в джинджифила, имат положителен ефект върху централната нервна система.

Резултатите от 12 проучвания, в които са участвали 1 278 бременни жени, показа, че 1,1-1,5 грама на ден джинджифил значително намалява гаденето.

3) Джинджифилът може да облекчи болката.

От древни времена китайците са използвали джинджифила като естествен противовъзпалителен агент за облекчаване на болката.

Проучване в университета в Грузия показа, че дневния прием на джинджифил намалява мускулната болка с 25%.

Джинджифилът също така намалява болката по време на менструалния цикъл.

4) Джинджифилът намалява възпалението.

Остеоартритът е възпалително ставно заболяване, причинено от ставната дегенерация. То е придружено от болка и нарушена мобилност на ставите. Това заболяване се среща не само при хора в напреднала възраст, но и при хора на средна възраст.

Джинджифилът може да помогне за намаляване на признаците на възпаление на ставите.

При 247 души с остеоартрит на коляното, които са приемали екстракт от джинджифил, болката е отслабнала и те се нуждаели от по-малко лекарства за болка.

5) Джинджифилът може да намали риска от сърдечни заболявания.

В едно скорошно проучване с хора, болни от диабет тип 2, изследователите установяват, че 2 грама джинджифил на прах намаляват нивата на кръвната захар с до 10% в рамките на 12 седмици.

Високата кръвна захар е основен рисков фактор за сърдечни заболявания. Консумацията на джинджифил може да намали риска от сърдечни заболявания с 10%. Също така, джинджифилът намалява холестерола.

Проведено е 45-дневно проучване за тестване на хипотезата, в което участват 85 души с високо ниво на холестерол. В резултат на това проучване се оказва, че 3 грама джинджифил на прах всеки ден значително понижава холестерола.

6) Джинджифилът може да има противоракови свойства.

6-джингол – съединението, което се намира в джинджифила, може да се използва в борбата с рака.

Проучванията по тази теория все още са в ход, но едно от тях вече показа, че 2 грама екстракт от джинджифил може да забави развитието на злокачествените клетки.

7) Джинджифилът може да подобри функцията на мозъка.

Оксидативният стрес и хроничното възпаление са два фактора, които могат да ускорят процеса на стареене и да се превърнат в основен двигател на болестта на Алцхаймер и други когнитивни увреждания, свързани с възрастта.

Вижте още: Отървете се от мазнините по корема и намалете холестерола!

Някои изследвания показват, че антиоксидантите и биологично активните съединения в джинджифила могат да инхибират възпалителните реакции, които се появяват в мозъка.

Има доказателства, че 60 жени на средна възраст, които са приемали джинджифил, са подобрили времето си за реакция и работната памет, което показва, че джинджифилът поддържа здравето на мозъка.

loading...