НАЧАЛО ЗДРАВЕ Чилито и неговите лечебни свойства за вашето тяло

Чилито и неговите лечебни свойства за вашето тяло

0
Чилито и неговите лечебни свойства за вашето тяло
Чилито и неговите лечебни свойства за вашето тяло

Чилито дължи вкуса си на специалната съставка, наречена капсаицин. Колкото повече капсаицин съдържа, толкова по-лют е пиперът.

Въпреки това, голямото количество капсаицин може да изгори устните, езика и гърлото и дори да ви разплаче.

Защо чилито е полезно?

Капсаицинът не само придава на пипера лютия му вкус, но и на него се дължат някои лечебни свойства, които го правят един от най-полезните продукти в света.

Предимства:

Намалява възпалението.

Благодарение на капсаицина, чилито има силни противовъзпалителни свойства. Капсаицинът ефективно блокира веществото Р, което се свързва с възпалителните процеси в организма. Редовният прием на чили може да бъде отлична превенция срещу артрит.

Облекчава болката.

Според едно ново изследване, чилито може ефективно да намали болката, причинена от артрит, псориазис и диабетна невропатия.

Подобрява сърдечно-съдовата система.

Доказано е, че лютите чушки понижават холестерола и триглицеридите и предотвратяват образуването на кръвни съсиреци. Културите, които се хранят с чили, имат значително по-ниски нива на сърдечни заболявания, инсулт и тромбоза.

Подобрява храносмилането.

Според Аюрведа лютивият вкус стимулира апетита и подобрява храносмилането. Храната, ако е добре смляна, дава на организма необходимите хранителни вещества и енергия, а храната, която не се усвоява, образува токсини. Ето защо, според Аюрведа, храносмилането е ключът към нашето здраве.

Увеличава имунитета.

Ярко червения цвят на чилито се дължи на високото съдържание на бета-каротин, или провитамин А. Няколко супени лъжици чили на ден могат да дадат на организма ви допълнителна доза витамин С и А, които са необходими за предотвратяването на инфекции.

Предотвратява рака на простатата.

Изследванията на рака на простатата показват, че капсаицинът може ефективно да убие раковите клетки. След четири седмици лечение капсаицинът спира растежа на раковите клетки на простатата, а туморите са значително по-малки при повечето лабораторни животни. Препоръчва се да се приемат 400 мг капсаицин три пъти седмично, за да се предотврати появата на рак на простатата.

Стимулира загубата на тегло.

Лютият аромат на чилито увеличава термогенезата – процесът на създаване на топлина в тялото. Процесът на термогенеза изгаря допълнителните калории, което води до загуба на тегло.

Вижте още: Защо да включите джинджифила във вашия хранителен прием?

Предотвратява стомашни язви.

От дълго време е често срещано погрешното схващане, че пикантните храни причиняват стомашни язви. Днес се потвърждава, че лютият пипер не причинява язви, а предпазва стомаха, защото убива вредните бактерии и стимулират отделянето на защитни стомашни сокове.

Помощ при диабет тип 2.

Редовната консумация на чили може да предотврати появата на диабет тип 2. Проучване, публикувано в американско списание за клинично хранене, показва, че редовната консумация на чили намалява нуждата на организма от секрецията на инсулин, като по този начин намалява нивото на кръвната захар след хранене.

loading...