НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Огъвайки клоните на ябълковото дърво, ще получите огромна реколта

Огъвайки клоните на ябълковото дърво, ще получите огромна реколта

0
Огъвайки клоните на ябълковото дърво, ще получите огромна реколта
Огъвайки клоните на ябълковото дърво, ще получите огромна реколта

Върху темата за огъването на клоните и получаването на добра реколта от ябълки, са изписани много книги и статии. За съжаление, информацията в някои източници се различава доста от препоръките в други. Затова искам да дам ценни съвети, базирани на личен опит в продължение на много години. Този метод прилагам към ябълките от сорта Голдън Делишъс.

Принудителното огъване на клоните е много печеливша техника за получаването на много щедра реколта от плодовото дърво.

Вертикалните клони на дървото са по-ангажирани с растежа, докато хоризонталните хвърлят всички сили върху плода. Когато клонът започне да се отклонява от вертикала, той получава сигнал “разцъфни”. Въпреки това, ако клонът е спуснат твърде ниско, растежът може да спре напълно и след няколко години да изсъхне.

Нашата задача е да огънем клона под прав ъгъл. За да направите това, изберете клон, който трябва много внимателно да огънете, като използвате връзки в хоризонтално положение – до ъгъл от около 45 градуса. Огънете клона бавно, за да не се счупи. Постарайте се да го огънете така, че да не се получи “гърбица”, в противен случай следващата година, вместо ябълки от “гърбицата” ще пораснат още клони. Затова не огъвайте от края, а от средата.

Фиксирайте клона с помощта на прът, забит в земята. При огъването на клона, сложете нещо плътно и твърдо, така че връзката да не се впие в кората.

Най-добре да извиете клоните през пролетта. Клонът може да бъде пуснат през юли-август, когато е “привикнал” към хоризонталното си положение.

Важно: на едно дърво едновременно можете да огънете до една трета от клоните, в противен случай дървото ще отслабне и вместо желания ефект, ще получите точно обратното.

Вижте още: 27 съвети, които да използвате непременно в кухнята

Що се отнася до моите дървета и щедрата реколта, която получавам всяка година благодарение на огънатите клони, не забравям и да полагам необходимите грижи за тяхното състояние: торене, пръскане, навременна резитба.

loading...