НАЧАЛО РЕЦЕПТИ Вкусни и хрупкави мариновани тиквички за зимата

Вкусни и хрупкави мариновани тиквички за зимата

0
Вкусни и хрупкави мариновани тиквички за зимата
Вкусни и хрупкави мариновани тиквички за зимата

Домашното консервиране е най-доброто, което е измислено в продължение на много векове. Вкусните и хрупкави мариновани тиквички, които ще ви представим, напомнят по вкуса си много на киселите краставички. Поучават се ароматни и апетитни, които отворени през зимата ви напомнят с вкуса си за лятото. Маринованите тиквички могат да се сервират като добавка към ястия (вместо кисели краставички).

Необходими съставки:
млади тиквички
копър
скилидки чесън
дафинов лист
черен пипер и бахар
люти чушки
две супени лъжици 9% оцет на един литър буркан

За марината (на литър вода)
1 супена лъжица морска сол
1,5 супени лъжици захар

Начин на приготвяне:
Измийте добре младите тиквички, отсечете върховете. Измийте каквито и да е буркани (аз използвам от 1 литър) със сода, подсушете. Във всеки буркан поставяте стрък копър, скилидки чесън 2-3, парче люта чушка (на вкус и по желание), два дафинови листа, 3 зърна бахар и 8-10 зърна черен пипер.

Съвет: Можете също да добавите зърна карамфил, за да подобрите вкуса: ако искате, разбира се. Нарежете тиквичките на кръгчета с дебелина 1,5-2 см. и ги наредете в бурканите: възможно най-плътно. От пет килограма тиквички аз получавам 8 буркана от 1 литър. Ако ви е останал копър, можете да сложите и най-отгоре на бурканите.

Поставете съд с вода върху печката и я кипнете. Във всеки буркан поставяме нагоре лъжица: по този начин, бурканите няма да пукнат. Напълнете всички буркани с врялата вода, покрийте с железни капачки и оставете за 15 минути. След това водата се излива отново в съда и се измерва обема.

На всеки един литър вода добавете 1 супена лъжица сол и 1,5 лъжици захар. Всичко се разбърква добре и се кипва.

След това, във всеки буркан (обем от 1 литър), добавете две супени лъжици 9% оцет, залейте с горещата марината, покрийте с капачка и незабавно затворете. Бурканите обърнете обратно, увийте добре и оставете да се охладят.

loading...