НАЧАЛО ЗДРАВЕ Защо е по-добре да пиете водата топла: 4 основателни причини

Защо е по-добре да пиете водата топла: 4 основателни причини

0
Защо е по-добре да пиете водата топла: 4 основателни причини
Защо е по-добре да пиете водата топла: 4 основателни причини

4 причини в полза на пиенето на топла вода вместо на студена

Знаете ли, че студената вода може да предизвика пристъп на мигрена? Докато благодарение на топлата вода храносмилането се подобрява, а тялото ни се изчиства от токсините по-добре.

По правило повечето от нас често пият студена вода, особено през горещите летни месеци. Може би тази статия ще ви убеди да се сбогувате с този навик и да започнете да пиете топла вода вместо студена.

В днешната ни статия ще говорим за ползите от пиенето на топла вода. Вие ще видите, че аргументите в нейната полза са разнообразни и убедителни.

1. Пиенето на топла вода е полезно за храносмилането

Знаете ли, че топлата вода е наш съюзник в храносмилането?

Студената вода предотвратява разтварянето на мазнините и забавя храносмилането. Действието на топлата вода е напълно противоположно.

Пиенето на чаша топла вода ще улесни храносмилането. Това ви позволява да оптимизирате усвояването на хранителните вещества и да избегнете различни проблеми с храносмилането, например запек.

2. Топлата вода е полезна за дихателните органи

Що се отнася до органите на дихателната система, много по-полезно е да се пие топла вода, отколкото студена вода.

Студената вода може да предизвика възпаление на лигавицата на дихателната система. Това увеличава риска от респираторни инфекции и проблеми с гърлото.

Топлата вода облекчава гърлото и успокоява раздразнението.

Ето защо се препоръчва да се пие топла вода от хора, страдащи от респираторни заболявания и тези, които искат да премахнат сухотата в устата си, която се появява сутрин.

3. Нормализира кръвообращението

Заради студената вода, кръвоносните съдове се стесняват.

Топлата вода, напротив, разширява ги.

В резултат на това, кръвоснабдяването на органите и тъканите се подобрява. Този прост полезен навик позволява на тялото ни да отстранява по-добре и по-бързо токсините.

4. Топла вода и нервна система

Ниските температури могат да причинят главоболие. Доказано е, че студената вода има подобен ефект. Ако ви безпокои мигрена, тогава трябва да имате предвид, че пиенето на студена вода може да предизвика пристъп.

Докато топлата или горещата вода успокоява главоболието и елиминира спазмите.

Препоръки

Не забравяйте, че всеки човек трябва да пие много вода (от 1,5 до 2 литра).

Недостатъчният прием на вода може да доведе до нарушения в работата на различни органи: черен дроб, бъбреци, храносмилателна и имунна система.

Също така консумацията на вода помага на ставите ни и увеличава устойчивостта на сухожилията.

Когато пием много вода, рискът от камъни в бъбреците намалява. Същото важи и за инфекциите на пикочните пътища – водата е отлична превенция на този проблем.

Водата е истински приятел на тези от нас, които отслабват и следват диета. Благодарение на нея апетитът намалява и метаболизмът на мазнините се подобрява.

Чаша топла вода 10 минути преди хранене успокоява апетита, в резултат на което ядем по-малко. Също така трябва да се има предвид, че този навик ни предпазва от задържане на течности.

Както можете да видите, водата може да ни предпази от редица проблеми.

Дехидратацията увеличава концентрацията на токсини и канцерогени в човешкото тяло. Когато пием много вода, всички тези вредни вещества се отделят редовно чрез урината.

Достатъчното количество течност защитава нашето тяло и поддържа киселинно-базовия баланс. Благодарение на водата, ние сме в състояние да забавим естествените процеси на стареене на тялото.

Както вече казахме, лекарите препоръчват пиенето на 1,5 – 2 литра вода на ден.

Благодарение на това никога няма да бъдете обезводнени и тялото ви ще работи като часовник.

И, разбира се, не забравяйте, че водата е по-добре да се пие топла.

loading...