НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Ето как да почистите фурната от мазнината и нагара

Ето как да почистите фурната от мазнината и нагара

0
Ето как да почистите фурната от мазнината и нагара
Ето как да почистите фурната от мазнината и нагара

Всяка домакиня в крайна сметка е изправена пред проблема: как да почисти фурната от мазнината и нагара.

Но, понякога се оказва, че тази задача не е лесна. Ето защо, най-вероятно трябва да използвате ефективни методи за решаване на проблема с минимални усилия, за да продължите да радвате близките си с вкусни ястия от фурната!

1. В гореща вода разредете малко препарат за съдове, изсипете го в тава за печене и го поставете във фурната. Със същия разтвор почистете стените на фурната. След това затворете вратата и задайте температура 100-120 градуса. Вратата трябва да бъде затворена по време на този процес. За половин час водните пари ще разтворят всички остатъци от храна и мазнина. След 25-30 минути изключете фурната и след отваряне на вратата я оставете да се охлади малко. След това вземете влажна кърпа и избършете фурната. Мръсотията и мазнините ще бъдат премахнати без затруднения.

2. За да почистите стъклото от вътрешната страна на фурната, навлажнете сода с топла вода. Нанесете върху замърсената повърхност и оставете за 15 минути. Резултатът няма да отнеме много време. По същия начин можете да почистите и решетката на фурната.

3. За да преборите замърсяванията във фурната, можете да използвате обикновен оцет.

За да направите това, нанесете малко количество течност върху охладената повърхност на фурната, разпределете я с влажна кърпа навсякъде, за да бъде почистена и оставете за малко време, а след това избършете мръсотията с влажна гъба. А ако оцетът е помогнал само частично, тогава ще трябва да използвате четка.

4. Разредете оцетна киселина с вода в съотношение 1: 1. Потопете в разтвора обикновен парцал, навлажнете добре стените на фурната. Вземете сода за хляб, поръсете замърсените места с нея, оставете я за кратко време.

Водородът, освободен при реакцията на оцета със содата, е абсолютно безвреден, но помага да се отстрани мръсотията от стените на фурната. Накрая изплакнете фурната с топла сапунена вода и тя отново ще свети като нова.

5. Налейте 1 литър вода в огнеупорен стъклен съд и добавете супена лъжица оцет 96%. Сложете го във фурната и я включете на 150 градуса за половин час. След това изключете фурната и извадете щепсела от контакта, за да се предпазите от токов удар. Докато повърхността е топла и в същото време – влажна, е необходимо да се избършете стените. Ако е необходимо повторете процеса.

6. По-смелите може да почистят фурната с амоняк. За да направите това, вземете парцал, натопете го в амоняк и старателно изтрийте всички повърхности във фурната. След това затворете плътно и оставете така за цяла нощ. На сутринта в купа с гореща вода разредете препарат за съдове. Натопете чист парцал и внимателно избършете стените на фурната. Нагарът и мръсотията ще бъдат премахнати. Накрая, избършете фурната с вода, без сапун и след това със сух парцал.

7. Посипете фурната със сол и я включете да загрява. Когато солта покафенее, отстранете остатъците и измийте фурната.

8. Можете също да отстраните мазнината от фурната с бакпулвер. Поръсете мръсната повърхност, след това напръскайте с вода със спрей-бутилка, трябва да изчакате известно време. След няколко минути мазнините ще се съберат на бучки, които лесно се отстраняват с обикновен мокър парцал. Можете да използвате лимонена киселина или сода за хляб вместо бакпулвер.

9. В дълбока купа настържете сапун за пране и добавете оцет и сода за хляб, разредени с топла вода. Разбъркайте всичко, докато сапунът напълно се разтвори, а след това намажете с тази смес стените на фурната и стъклото на вратата. След няколко часа налейте топла вода в съд, вземете чист парцал и отстранете препарата заедно с мръсотията от фурната и от вратата. Между другото, същия разтвор може да бъде използван за тави и грилове. Той се справя добре дори със стари замърсявания и изобщо не уврежда емайла.

10. За да направите свой собствен почистващ препарат за фурната, просто смесете вода (1/4 чаша), сол (1/4 чаша) и сода за хляб (3/4 чаша) в купа. Трябва да получите гъста паста. Избършете вътрешността на фурната с влажна кърпа и разпределете пастата върху цялата вътрешна повърхност. Оставете я за една нощ и измийте на сутринта. Може би, когато отстраните пастата, тя няма да изглежда много чиста, но е по-добра от някои други продукти за почистване. Това средство действа най-добре, когато фурната не е твърде мръсна.

Между другото, можете също така да добавите течен препарат към домашната почистваща смес, за да получите приятен аромат и пяна.

11. С това средство можете да почистите не само фурната, но и старата ръжда и варовити отлагания по крановете и душа. Ще ви трябва лимонена киселина на прах, около една чаена лъжичка сухо почистващо средство и една супена лъжица препарат за съдове. Смесете лимонената киселина със сухия препарат и препарата за съдове, разбъркайте. Получава се пастообразна маса, с консистенцията на течна сметана. Намажете цялата замърсена повърхност с тази смес. Оставете за 10-15 минути. Ако е доста замърсена, след 15 минути след нанасянето, леко навлажнете фурната, така че сместа да не изсъхне. След това изтъркайте с мокра гъба. Мръсотията се отстранява без затруднения.

loading...