НАЧАЛО ЗДРАВЕ Подценените свойства на лука за здравето на сърцето и при диабет

Подценените свойства на лука за здравето на сърцето и при диабет

0
Подценените свойства на лука за здравето на сърцето и при диабет
Подценените свойства на лука за здравето на сърцето и при диабет

Подценените свойства на лука за сърцето и при диабет

Лук – за седем заболявания, казва една народна мъдрост. А какво казват учените за това?

Не за седем, а за 77
Според тях болестите, за които лукът помага, са много повече. Дори и умерен прием на лук (приблизително 1-2 глави на седмица) предпазва от тумори на дебелото черво и ректума, на ларинкса и рак на яйчниците.

А 5-6 глави седмично намаляват риска от рак на устната кухина и хранопровода. И това са само добре проучени случаи. Може би лукът помага и при други видове на това ужасно заболяване. В края на краищата, той съдържа вещества, които имат не само анти-раково действие, но като цяло са много полезни.

Лукът помага при настинки. Намалява холестерола и кръвните липиди и предотвратява образуването на тромби. През последните години лекарите доказаха, че хроничните възпалителни реакции играят решаваща роля при много заболявания. Много важно е противовъзпалителното действие на лука.

Доказана е връзката на възпаленията с атеросклерозата, хипертонията и коронарната болест на сърцето. Всъщност тези болести са основната причина за смъртността в наши дни. Възпалението разрушава вътрешните стени на съдовете, предизвиква техния спазъм и образуването на тромб.

Колкото по-активно е възпалението, толкова по-тежък е хода на заболяването. Когато възпалението може да бъде отслабено, прогнозата се подобрява и оцеляването на пациентите се увеличава.

Възпалението играе съществена отрицателна роля и при други заболявания, такива като затлъстяване и диабет тип 2, при неинфекциозно увреждане на черния дроб, при болестта на Алцхаймер, Паркинсон и други дегенеративни заболявания на нервната система. Дори много видове рак са свързани с възпаление.

При жените лукът помага за изграждането на костната плътност и по този начин помага за предотвратяване на често срещаните фрактури, които възникват след менопаузата. Най-известните сред тях и най-опасните са фрактура на шията и на тазобедрената става.

Газова атака
Лукът е добър не само за костите, но и за ставите. Той съдържа много серни съединения, необходими за синтеза на хрущялната и съединителната тъкан.

За съжаление, полезната сяра има и странични ефекти – миризмата, която остава след консумацията на лук, сълзите, стичащи се като река, докато режете лука. Но, за щастие, има начини за готвене, които неутрализират аромата на лука, като същевременно се запазват полезните му качества.

Използвайте много остър нож, който уврежда в по-малка степен обвивката на клетките и по този начин отслабва “газовата атака” от лука. Още по-добър ефект, ако лукът е предварително охладен в хладилника.

Как да готвите лук, за да запазите максимално полезните му свойства:

– Почистете само люспите, опитайте се да запазите външните слоеве на главата възможно най-много – те съдържат най-полезните флавоноиди.
– Ситно нарязаният лук става особено полезен след 5-10 минути, по това време се синтезират най-активните му съставки. Но след един ден нарязаният лук губи лечебните си свойства.
– Когато се готви на слаб огън, кверцетинът не се унищожава, той преминава само в разтвор. Ето защо, лукът в супа и лучената супа са много полезни.
– На пара или печен на слаб огън за 5-7 минути, лукът запазва основните си полезни свойства.
– Е, с различните ястия може да ядете на ден поне една средно голяма глава лук (150 гр.). За да направите това, добавяйте лук не само в салати, но и почти към всички ястия и гарнитури, ястия от месо, риба, пиле, яйца. Всъщност лукът не е подходящ само за сладкиши.
– Най-полезните флавоноиди се съдържат в червения лук, след това в обикновения жълт лук и накрая – в белия.

loading...