НАЧАЛО ЗДРАВЕ 8 симптома за непоносимост към глутен. Знаете ли за това?

8 симптома за непоносимост към глутен. Знаете ли за това?

2359
0
8 симптома за непоносимост към глутен. Знаете ли за това?
8 симптома за непоносимост към глутен. Знаете ли за това?

В съвременното общество е почти модерно да имаме алергия към определени храни. Най-разпространените алергии са лактозна непоносимост и непоносимост към глутен. Въпреки че много хора си затварят очите, когато чуят за това, не бива да подценявате сериозните проблеми, които могат да бъдат причинени от глутена.

Важно е да се отбележи, че непоносимостта към глутен не е всъщност алергия, а признак за проблем със стомашната киселина. Непоносимостта възниква, когато неразградените глутенови протеини в храносмилателната система се третират като чужди обекти в тялото. Това причинява дискомфорт в стомаха и в същото време пречи на способността на организма да усвоява хранителни вещества.

Най-очевидните признаци на непоносимост към определени храни са диария и гадене, но има и някои други симптоми, които могат да се появят:

  1. Хронична мигрена

Главоболието често се случва при хора, които страдат от непоносимост към глутен. Въпреки факта, че това не е свързано с конкретен тип главоболие, болката обикновено се случва около 30-60 минути след хранене.

  1. Сърбеж на кожата

Ако имате проблеми със стомашно-чревния тракт, понякога те може да се проявят външно чрез сърбеж и екзема, сухота и раздразнителност на кожата.

  1. Фибромиалгия

Фибромиалгията също е известна като ревматизъм на меките тъкани и означава болка в мускулите, сухожилията и ставите. Тези симптоми са най-чести при жените.

  1. Лактозна непоносимост

Непоносимостта към глутен и лактозната непоносимост често имат едни и същи симптоми и понякога дори са взамозаменяеми. Хората, които страдат от лактозна непоносимост често не могат да се справят с глутена. Важни симптоми на непоносимостта към лактоза са: киселини, усещане за подуване и цялостно влошено състояние след хранене.

  1. Хронична умора

Силното напрежение върху тялото ще ви кара да се чувствате непрекъснато претоварени. Така че е съвсем разбираемо, ако винаги сте уморени и изтощени. Ако спите 8-9 часа на нощ и все още се събуждате с умора, може би трябва да обърнете внимание на това, което ядете.

  1. Промени в настроението

Ако се чувствате нещастни, почти в депресивно настроение – това също често се свързва с храненето. Хората с непоносимост към глутен често са нервни, без видима причина. Те също могат да бъдат избухливи и раздразнителни.

  1. Болка в корема

Това е един от най-очевидните признаци, които тялото ви може да покаже. Ако не ядете добре или тялото ви не се справя добре с храната, то стомахът често се оплаква чрез болка и гадене.

Вижте още: Защо не трябва да ядете картофи, които изглеждат така!

  1. Замаяност

Много хора, които имат непоносимост към глутен, се чувстват замаяни след хранене, сякаш се опитват да минат през мъгла. Усещането е подобно на губене на равновесие.

Ако имате един или повече от тези симптоми редовно след хранене, може би си струва да се обърнете към лекар. Решаването на проблема може да бъде и доста просто – не е нужно да правите нищо, а само да избягвате конкретни храни с глутен.

loading...