НАЧАЛО НАЧИН НА ЖИВОТ Жените на арабските шейхове: Как изглеждат и с какво се занимават?

Жените на арабските шейхове: Как изглеждат и с какво се занимават?

0
Жените на арабските шейхове: Как изглеждат и с какво се занимават?
Жените на арабските шейхове: Как изглеждат и с какво се занимават?

Съпругите на арабските шейхове: как изглеждат и с какво се занимават?

Свикнали сме да мислим, че източните принцеси се появяват на публични места само с покрити лица, а всичките им дейности се свеждат до това да раждат деца. В същото време това е далеч от истината: съпругите на арабските шейхове имат активен живот, а не стоят затворени вкъщи! И те са невероятно красиви.

Шейха Хая Бинт Хюсеин Ал Мактум

Шейха Хая става втората съпруга на владетеля на Дубай, Шейх Мохамад Ал Мактум. Шейха Хая е от кралски произход: баща й е крал на Йордания. Тя получава отлично образование в Оксфорд, на едно от кралските чествания била представена на шейх Мохамад ал-Мактум, а няколко месеца по-късно става негова съпруга.

Тя има две деца, не се посвещава на майчинството и активно се занимава със социални дейности. Един от проектите й беше фондът за борба с глада в родната за Шейха Хая Йордания. В допълнение, съпругата на владетеля на Дубай често може да бъде забелязана на конни състезания – нейната страст. Тя се придържа към европейския стил на обличане, често посещава социални събития и се смята за една от най-красивите жени в Близкия изток.

Кралицата на Саудитска Арабия Фатима Кулсум Зохар

За кралицата е известно много малко: тя е родена в много скромно семейство, учи в международен колеж в Дубай, получава юридическо образование, завършвайки кралския университет в Ер-Рияд, Саудитска Арабия. Все още е мистерия, как бедното момиче е успяло да привлече вниманието на краля и и да му стане жена, особено ако вземем предвид факта, че крал Абдула се е женил повече от 30 пъти, но нито една от жените не е успяла да спечели благоразположението на кралска съпруга достатъчно, за да живее в неговите покои. Фатима успява. Много години нищо не се знаеше за нея, но след това съпругата на краля внезапно отвори страница във Фейсбук, която е на английски език.

Шейха Моза Бинт Насер Ал-Миснед

Втората съпруга на бившия емир на Катар Хамада бин Халифа ал Тани и майка на сегашния владетел, Шейха Моза не участва само в благотворителни дейности, а е активен участник в политическия живот. Тя става специален пратеник на ЮНЕСКО, има редица национални и международни длъжности, а дори и званието дама-командор на Ордена на Британската империя.

Но най-известна е в света на модата, майка на седем деца, тя има перфектна фигура и страхотно чувство за стил. Отдавайки почит на традициите на своята страна, шейха се облича скромно, но в строго съответствие със световните тенденции.

Кралицата на Йордания Рания Ал-Абдула

Съпругата на краля на Йордания Абдула бин Ал-Хюсеин Ал-Хашими и майка на престолонаследника, принц Хюсеин, най-голямото от четирите деца на двойката, Рания се смята за най-известната кралица на източния свят. Тя е активист за правата на жените в Близкия изток, борец за правото на жените да имат свои фирми и предприятия, независимо от мнението на бащата или съпруга. Кралицата настоява за постепенна промяна в традиционния стил на обличане: самата тя обича дънки и ризи в мъжки стил, редовно се появява на обществени места с непокрита глава и предпочита Джорджо Армани. През 2008 г. Рания стана първата арабска кралица, която се появи в доста свободно облекло за ориенталската култура на корицата на “Vanity Fair”.

И също така кралица Рания има званието полковник на йорданската армия: този ранг й беше лично предоставен от нейния съпруг.

Амира ал-Тавил, принцеса на Саудитска Арабия

В Саудитска Арабия я наричат бунтарка и разбивач на основите на традиционното общество. Принцесата въобще не е смутена: преди да се омъжи за принц, тя се дипломира от университета Ню Хейвън в Съединените щати, има диплома по бизнес администрация, международна шофьорска книжка, лично шофира колата си (нечувана дързост за Саудитска Арабия).

Освен това, няколко години след брака й с Амир се развежда! Според версията на самата Амира, съпругът й настоявал за най-скоро раждане на деца, а тя не се виждала като майка. Злите езици говорят, че Амира е безплодна. След развода, принц Ал-Валид ибн Талал Ал Сауд никога не се жени повторно, той често се вижда с Амира, те остават добри приятели и се занимават заедно с благотворителност.

Сега принцесата е на 33 години, тя се занимава с решаването на широк спектър от хуманитарни проблеми както в Саудитска Арабия, така и в целия свят. Амира оглавява фонд, занимаващ се с подкрепата на програми и проекти, насочени към борбата с бедността и справяне с последствията от бедствия, диалог между вероизповеданията и овластяване на жените. Амира ал-Тавил посещава повече от 70 страни, мисиите й са насочени и към подобряване на имиджа на саудитската жена.

Принцеса Амира, заедно с Филип, херцог на Единбург официално откриват Център за ислямски изследвания, принц Ал Валид ибн Талал в Университета в Кеймбридж, където приема наградата от принц Филип за изключителната благотворителна дейност. Впоследствие Амира ръководи мисия за оказване на помощ в Сомалия, където тя и нейният бивш съпруг контролираха разпределението на средствата от фонда.

loading...