НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА За добрата грижа на орхидеите, трябва да знаете тези 7 тайни

За добрата грижа на орхидеите, трябва да знаете тези 7 тайни

0
За добрата грижа на орхидеите, трябва да знаете тези 7 тайни
За добрата грижа на орхидеите, трябва да знаете тези 7 тайни

Страстта към орхидеите по право заема много специална област в цветарството. Тези удивителни растения са толкова уникални, както заради формата им на растеж, така и заради формата на корените. По отношение на условията за отглеждане, би било истинско престъпление да ги класифицираме към обикновените цъфтящи култури.

Сред орхидеите има огромен брой издръжливи и непретенциозни растения, специално пригодени за стайни условия, и много капризни, които могат да растат само в оранжерии или специални витрини. Онези, които са запознати с тези екзотични звезди, знаят от какво точно се нуждае дадена орхидея и да решат да напълнят колекцията си с тропически звезди, които се отглеждат по- трудно. Препоръката тук е само една – започнете от малкото.

Тези, които отглеждат стайни орхидеи, първо трябва да научат основните характеристики на тези растения. Не се опитвайте веднага да ставате собственик на огромна колекция от орхидеи, дори ако имате тази възможност. По-добре е да се запознаете с едно цвете и да го наблюдавате известно време, внимателно да се грижите и да се учите, за да разберете дали сте готови да поемете отговорност за екзотичните красоти сред най-ценните стайни растения. Следните съвети ще ви помогнат да разберете основите на грижата за орхидеите:

Съвет 1. Избирайте разумно или започнете с малкото

Ако току-що започвате да се занимавате с орхидеи и, въпреки очарованието от красотата на цветовете, се страхувате да ги имате поради трудната грижа, започнете с най-непретенциозните представители на семейството. Насочете се към устойчиви на заболяване орхидеи и по-стандартни сортове и видове. Фаленопсисът е най-подходящ за начинаещи в отглеждането на орхидеи. Малайските цветя или орхидеите – пеперуда са не само забележителни поради удивителното им дългогодишно цъфтене. Тези орхидеи са наистина лесни за отглеждане и с тях най-добре ще се научите как да се справяте с всички представители на тези невероятни растения.

Съвет 2. Мека светлина – залогът за красиви орхидеи

Изберете подходящата светлина за вашата орхидея. Тези тропически цветя при стайни условия принадлежат към светлолюбивите култури, но не търпят пряка слънчева светлина. Ако орхидеите се отглеждат в специални прозрачни саксии и принадлежат към видове, способни на фотосинтеза, лъчите на слънцето не трябва да падат върху тях. Орхидеите трябва да се поставят на прозорци, които са обърнати на запад или на изток. Най-толерантния вид от всички орхидеи е фаленопсисът, който може да се справи с прозорците със северно изложение.

Съвет 3. Умно поливане

Влажността на орхидеите и техния тропически произход не трябва да ви подвеждат. В повечето случаи е достатъчно да ги поливате около веднъж седмично. По-добре е саксията на орхидеята да се потапя във вода, който метод е много по-прост и по-надежден. В съд с дъждовна вода или друга мека вода поставете саксията с орхидеята, така че субстрата да бъде добре напоен с водата (не повече от 20-30 минути). Ако имате достатъчно късмет и водата от чешмата не е твърда и е подходяща за грижата за стайните растения, тогава също можете да я използвате, но не забравяйте, че водата не трябва да бъде студена в никакъв случай. След като субстратът напълно се накисне във водата, внимателно извадете съда върху табла и оставете излишното количество вода да изтече (водата не трябва да остава около корените на орхидеите, защото ще загният).

Съвет 4. Подхранване = растеж

Без изключение, всички орхидеи се нуждаят от достатъчно висока концентрация на торове в почвата. За тези култури можете да използвате само специален тор, предназначен за орхидеи и трябва да го прилагате само с водата за напояване. За фаленопсис и други устойчиви на болести и непретенциозни орхидеи, е достатъчно да извършвате подхранването 1 път в месеца или на всеки 3 седмици в стандартна доза или 2 пъти месечно с намалено количество тор. Подхранвайте не през цялата година, а в месеците на активно развитие.

Съвет 5. Внимателно пресаждане

Орхидеите трябва да бъдат пресаждани средно на всеки 2 години. Тези растения трябва да се обработват много внимателно, защото корените лесно се наранят и се прекъсват. Субстратът напълно се сменя. Орхидеите се нуждаят от специални почвени смеси, състоящи се от едри части кора, мъх и други полезни компоненти. Преди засаждане трябва внимателно да проверите корените и да отстраните всички меки, повредени и сухи зони, обработвайки ги с въглен. Орхидеите внимателно се поставят в саксията и след това се запълва свободното пространство със субстрат. Ако се страхувате да не увредите корените на орхидеята по време на пресаждането, помолете ваш приятел цветар, който вече знае как да се справи с орхидеите, да ви помогне. След процедурата не поливайте растението в продължение на поне 3 дни и възобновете торенето след месец.

Съвет 6. Без регулиране на температурата орхидеите не цъфтят

За да накарате орхидеите да цъфтят, трябва да им осигурите хладни условия, по-специално температура през нощта по време на подготовката за цъфтежа, която да пада до 15-18 градуса, в идеалния случай до 12-15 градуса. Конкретните условия, които изисква вашата орхидея за цъфтеж, е необходимо да се изяснят още при покупката, тъй като всеки сорт има свои специфични характеристики и “навици”. Но осигуряването на хладни условия за орхидеите е добро начало. Между температурата през деня и през нощта трябва да се наблюдава амплитуда: през нощта температурата на въздуха в помещението, в която орхидеята стои, трябва да падне средно с 4-5 градуса спрямо деня.

Вижте още: 10 естествени средства за защита срещу мравки

Съвет 7. Подрязването не е еднакво за всички

Ако сте избрали да се запознаете с орхидеите фаленопсис, то правилно отрежете увехналите съцветия по растението. При фаленопсиса новите цветове ще се развиват не само в основата на стъблото. Ето защо, напълно отстранете не само увехналите цветове, но и приблизително половината, над втория или дори третия ред. Ако се страхувате да направите грешка, по-добре е да оставите подрязването напълно след цъфтежа: можете да отрежете върховете, след като се появят нови издънки или да изчакате да изсъхнат, като премахнете само сухите върхове.

loading...