НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Ето как да почистете копчетата на печката! Кухнята ви ще блести!

Ето как да почистете копчетата на печката! Кухнята ви ще блести!

0
Ето как да почистете копчетата на печката! Кухнята ви ще блести!
Ето как да почистете копчетата на печката! Кухнята ви ще блести!

Почистването на копчетата на печката може да не бъде лека задача, но тази статия ще ви даде лесни и ефективни стъпки!

Първият асистент в готвенето е готварската печка. Независимо дали става дума за газ, електричество или индукция, печката се използва ежедневно от нас. Първото нещо, което докосваме от печката, са копчетата на предния панел. Това са обикновените копчета, които ви позволяват да контролирате нивото на мощността на котлоните. Докато готвите, те често се замърсяват – включвате ги набързо с мръсни ръце или с лепкаво тесто, а след това мазнината започва да пръска от тигана във всички посоки.

Не е лесно да почистите тези копчета: препаратът не разтваря мазнината, а самата гъба става лепкава и мръсна, но не почиства превключвателите. Какво да направите и как да почистите копчетата на печката?

Правила за почистване – сменяеми и несменяеми копчета

Определянето на това какви регулатори има вашата печка е лесно. Ако леко издърпате копчето към вас и то се отстранява, тогава можете да сте сигурни, че превключвателите са сменяеми. Ако направите усилие, завъртате копчето във всички посоки, дръпнете го с цялата си сила, но то не излиза, уви, регулаторът не може да се свали. В този случай не се опитвайте да издърпате копчето със сила, за да не го счупите.

И така, ето вариантите за почистване според тип копчета на печката:

Махащи се копчета

Почистването на мръсотията в този случай не е трудно. Ако регулаторите бъдат премахнати, трябва да продължите както следва. Премахнете всички копчета. Подгответе съд с гореща вода (около 80 ° C). В горещата вода разтворете настърган сапун за пране, перилен препарат или препарат за миене на съдове. Поставете всички копчета в сапунения разтвор в продължение на 15 минути. След това изтъркайте със стара четка за зъби и се опитайте да почистете изцяло целия ключ от всички страни. Копчетата на печката ви ще блестят от чистота.

Фиксирани копчета

С регулатори, които са здраво прикрепени към повърхността на печката, ще ви бъде по-трудно. Отвътре е почти невъзможно да ги почистите, но отвън е напълно възможно. Трябват ви: памучни тампони, клечки за зъби, четка за зъби. Леко намокрете копчетата, а труднодостъпните места почистете с клечка за зъби. Попийте мръсотията около ключове с памучни тампони. Използвайте памучен тампон, навлажнен с хлорен детергент, внимателно почистете регулаторите. След това изплакнете с топла вода, като използвате гъба.

Топ 5 народни средства за отстраняване на мръсотията от копчетата на печката:

В магазина за домакински стоки се продават много прахове, гелове, разтвори, които ефективно разтварят мръсотията и мазнините от всякакви повърхности. Цената на тези чудесни препарати е висока и няма гаранция, че този инструмент ще ви помогне напълно. Преди да изпразните портфейла си, опитайте начините, които се справят не е по-лошо от закупената и скъпа химия.

Амоняк

Има бутилка амоняк във всеки шкаф за лекарства. Амониевият хидроксид е изненадващо добър при почистването на петна по мебели, съдове, водопроводни инсталации и дори бижута. Говорейки за това как да почистите копчетата на печката, обърнете внимание: трябва да използвате не чист амоняк, а капки “амоняк анасон”. Вдишването на амониевите пари може да бъде отровно. Капките са безопасни – те дори не се нуждаят от разреждане. Навлажнете памучен плат с капките и избършете замърсените копчета. В труднодостъпни места почистете с памучен тампон, напоен с капки. Ако планирате да почистите копчетата със спирт, използвайте разреден разтвор с вода в съотношение 1:1.

Лимонов сок

Концентрираният лимонов сок разтваря всякаква мръсотия. Изстискайте сока на 1 лимон. Подгответе ненужна четка за зъби.

Потопете четката в лимоновия сок, почистете добре замърсената повърхност. Ако копчетата са толкова мръсни, че са останали малки мазни петна върху тях, то потопете четката за зъби в сода и натрийте проблемното пространство леко.

Потопете четката последователно в киселия сок и содата, за да почистите напълно копчетата. Накрая, изплакнете с гъба и чиста вода.

Мокри кърпички

Понякога, за да почистите копчетата, е достатъчно да ги избършете няколко пъти с мокри кърпички. В състава на много от мокрите кърпички влиза лимонената киселина, която ефективно премахва мръсотията. Това е лек метод за почистване както за самите копчета на печката, така и за вашите ръце. След като омотайте мокра кърпичка около пръста си, внимателно почистете повърхността на копчетата. Сменете кърпичката, ако се замърси. След почистване избършете превключвателите на печката със суха кърпа.

Оцет

Използването на оцет е подходящо само за свалящи се копчета от печката. Той ще разтвори силните замърсители, ще премахне бактериите и неприятните миризми.

Копчетата се махат и се поставят в съд. Заливат се с 200 мл оцет и 700 мл вода.

Поставете на котлона и кипнете. Варете 7-10 минути. Изхвърлете след това водата в мивката и оставете копчетата да се охладят. Подсушете копчетата и ги върнете на мястото им.

Сапун за пране

Силният разтвор от сапуна за пране ще почисти копчетата от мазните лепкави петна и мръсотията. 50 грама сапун се настъргва на фино ренде. Смесва се със 100 мл вряла вода.

Ако регулаторите са подвижни, те трябва да се накиснат в сапунения разтвор за една нощ. След 8-10 часа ги избършете с гъба и изплакнете с чиста вода.

Фиксираните копчета трябва да бъдат почистени с твърдата страна на гъбата. Поставете гъбата в разтвора и почистете мръсотията.

Вижте още: Отървете се от мравките във вашия дом бързо и лесно

В края на почистването, почистете копчетата с влажна кърпа, оставете ги да изсъхнат напълно.

Ако вашата печка е свързана към електрическия контакт, преди да започнете чистенето, я изключете от захранването. Избърсвайте копчетата след всяко готвене, за да няма след това натрупана мръсотия. Печката винаги ще бъде чиста и в порядък.

loading...